Dragan Zuban: “Danijel Jusup je doktor košarke za Acu Petrovića, na radiju i u novinama sam vidio da KK Zadar na mene ne računa!”

Dragan Zuban (65) bivši košarkaš Zadra, povremeno dolazi na utakmice u dvoranu Krešimir Ćosić. Šteta, Zuban je vrlo rano u svojoj 25. godini prekinuo karijeru, iako je bio talentiran, popularni Zube poslije se posvetio poslu carinika.

Još kao dječak od 14 godina sam branio u Rukometnom klubu Kolinska Slovan iz Slovenije, branio sam i za zadarski Izviđač, u to vrijeme Mornarica je bila uvijek krcata. Bavio sam se i nogometom, pošto mi je majka iz Sukošana, bio sam vratar Zlatna luke,  košarku sam također igrao za Sukošan. Još 1976. godine sam u dresu Sukošana u eliminicijskoj fazi Kupa Jugoslavije, zabio Šibenki s Acom Petrovićem 33 koša, nakon toga me primijetio pokojni Ivo Učo Pulanić i pozvao u KK Zadar. U juniorima sam bio deset mjeseci, 1976. godine postali smo prvaci Jugoslavije nakon čega sam ušao u prvu momčad Zadra. Za juniore su osim mene još igrali Veljko Petranović, Duško Radović, Petar Popović, Mirko Ivanov, i ostali, upravo nas petorica smo ušli u prvu ekipu, vodio nas je Đorđo Zdrilić. U finalu smo u Celju dobili Crvenu zvezdu za koju su igrali Bogosavljev, Nikolić, Vukosavljević i drugi. Moram istaknuti da smo bili potpuni autsajderi protiv Zvezde, jer nam nisu igrali Željko Gaga Pribanović zbog bolesti, ali i Ante Matulović kojeg je Aco Nikolić pozvao u mladu reprezentaciju Jugoslavije. Karijeru sam završio u svojoj 25. godini, bilo je to 1983., kasnije sam na radiju i u novinama vidio da Klub na mene više ne računa.  Poslije sam se oženio i nisam se više htio baviti s košarkom, iako sam imao ponuda iz Šibenke i Dubrovnika, govori Zuban i govori o stanju u KK Zadar, ali i o svom prijatelju Danijelu Jusupu:

–  Povremeno pogledam koju utakmicu u Krešinom domu, vodim unuku i unuka. Trener Zadra Danijel Jusup je odličan trener, ima puno znanja, jer on je naša zadarska škola košarke od prije četrdeset godina. Igrali smo skupa, ali on je morao, na žalost, prekinuti svoju karijeru zbog zdravstvenih problema. Jusup mi je uvijek bio drag, za njega tvrdim da je najbolji trener u Hrvatskoj, on je doktor košarke za Acu Petrovića! Jusup je mogao imati i puno većih uspjeha, da nije ovakava financijska situacija u Klubu, gdje nema “love”, nema ništa! Žao mi je što je košarka propala u Zadru, ne radi se samo o novcu, već i o radu s mladima. Nema nekoga tko će tu djecu motivirati, nema više niti onog žara kod djece kao nekada. Prije se puno bolje radilo dok su u Klubu bili entuzijasti poput Uče Pulanića i ostalih.  Moram istaknuti, da je Prvenstvo Hrvatske nekvalitetno, u moje vrijeme je druga liga istok bila jača od hrvatske lige danas. I još nešto, neshvatljivo mi je da danas igrači ne mogu pogoditi slobodno bacanje, kad smo mi igrali u Zadru nije bilo čovjeka koji bi to promašio, prisjeća se Zuban, te spominje Petra Popovića Popa, ali i Giuseppea Pina Giergiu:

Pop mi je zet, napravio je dobru karijeru. Njegova supruga je moja sestra Stanka, ujak sam Marku Popoviću. Stanka je isto igrala košarku za Zadar kratko vrijeme, svi smo ti mi u košarci, ha ha… Bio sam ljevoruk, solidan i u napadu i obrani, samo što nisam imao priliku igrati, sve je bilo u novcu, kao i sada. Atmosfera neće biti nikad kao što je bila u starim Jazinama, dizala nas je publika, osjećali smo se kao da letimo. Uskoro idem u mirovinu, posljednjih dvadeset godina sam radio kao carinik, baš sam sada na godišnjem, i za mjesec dana sam umirovljenik. Razmišljam rekreativno zaigrati košarku, mislim da bih bio bolji od ovih što sada igraju, samo da imam snage, ha ha. Do prije nekoliko godina sam znao igrati u dvorani s mladićima od nekih 20, 25 godina, pa me nisu mogli dobiti, kažem sebi, pa ovi nemaju pojma, uz smijeh je zaključio Dragan Zuban.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...