Pokretna ograda – dostatno rješenje za provaliju duboku devet metara? Radeta: “Valjda nikog nije briga i život ide dalje”

Odbrojavamo sitno do početka špice turističke sezone. U ovo doba, unazad nekoliko godina postavljamo isto pitanje – jesu li poduzeti pravovaljani koraci kako provaliju duboku devet metara u Parku kraljice Jelene Madijevke ne bismo još jednom spominjali u tragičnom kontekstu?

Otkako je u srpnju prošle godine život ovdje izgubio 20-godišnji Irac, na zelenu površinu postavljena je tek pokretna ograda.

Je li ovakvo rješenje dostatno, pitamo gradskog vijećnika Daniela Radetu kojeg uz ovu priču veže i činjenica da je u ljeto 2022. u svom apartmanu ugostio nesretno nastradalog Seána.

Tom prilikom spočitao je gradskoj vlasti koja se poziva na UNESCO i nemogućnost postavljanja ograde, da na istom prostoru istovremeno dozvoljavaju klubove, terase, montažne građevine, betoniranje zelenih površina, dinosaure…

Nije napravljeno apsolutno ništa. Čeka se nova odluka o komunalnom redu koja je komunicirana javno, ali detalje o njoj još uvijek nemamo. Sve stoji na starim postavkama. Krivo mi je što je tako, jer trebali su se napraviti neki ozbiljni rezovi, a kako se takve tragedije više ne bi događale. Međutim, valjda nikog nije briga i život u njihovim glavama ide dalje bez obzira na to što se dogodilo. U jeku turističke sezone Zadar je prekrcan stranim državljanima koji ga ne poznaju i ne poznaju opasnosti u gradu. To se rješava strateški, donose se konkretne odluke u svrhu zaštite tih ljudi. Činjenica je da su to gosti koji nam pune proračun, od kojih živimo. Trebalo bi imati malo više empatije. Ne samo prema strancima, nego i ljudima koji tu žive. Naći kompromisna rješenja, da i jedna i druga strana budu zadovoljne s organizacijom, kazuje nam Radeta.

Smatra kako generalno vlada kaos na razini upravljanja i da se Grad kao institucija raspao.

Najbolji primjer neorganizacije je promet u gradu. Očito nikog nije briga za to što se događa u prostoru. Ljudi su nervozni, tek smo u predsezoni, a na ulicama vlada totalni kaos. S druge strane, parkirnih mjesta uopće nema. Nebitno je jeste li stranac ili Zadranin, vidite da vlada nered. Znači, nisu u stanju organizirati neke najjednostavnije životne potrebe kao što je parking, a kamoli nešto drugo. Kako će se riješiti problem Ledane, ako se nije u stanju riješiti jedno raskrižje?, izrevoltirano će Radeta.

Na mjestu strašne tragedije danas stoji montažna pokretna ograda.

Iz Grada poručuju kako čekaju deblokadu proračuna nakon koje će osigurati sredstva na podizanje razine sigurnosti.

To ništa nije dovoljno. Za početak ja bih stavio ogradu oko zgrade na Narodnom trgu da se u razmatranje uzme njihovo stanje i jesu li uopće sposobni voditi grad. To je prvo mjesto gdje bi trebalo staviti ogradu. Da se napravi konkretna analiza što se s njima događa. To je prijedlog za ovu sezonu, cinično će Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...