U Znanstvenoj knjižnici otvorena izložba starih kuharica, pogledajte kako su izgledala jela 19. stoljeća

U Znanstvenoj knjižnici danas je održana izložba i radionica Oživimo stare recepte: kulinarska baština u rukama mladih. Izložbu i radionice povodom Županijskih dana pripremile su djelatnice Znanstvene knjižnice Zadar u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom Zadar.

Na izložbi su javnosti predstavljene stare kuharice i recepti koje Znanstvena knjižnica čuva u svom arhivu, a učenici Turističke i ugostiteljske škole prema inspirirani tim receptima pripremili su meni za okupljene goste.

Na otvorenju izložbe medijima se obratila ravnateljica Znanstvene knjižnice Marijana Senkić Klapan rekavši kako Znanstvena knjižnica baštini kuharice kuharske priručnike, stručne i znanstvene članke od 17. stoljeća pa sve do naših dana.

– Ova izložba organizirana je povodom 30. godišnjice naše Županije i ovo je dar Znanstvene knjižnice našoj županiji. Potrebno je čuvati našu baštinu, a Znanstvena knjižnica u tome na različite načine doprinosi, ovo je samo jedan vid tog doprinosa. Želimo spriječiti zaboravljanje naše baštine. Ovo nam je prilika da se povežemo i sa školom kojoj dajemo u ruke iskonske  recepte po kojima će oni pripremati jela te ih prezentirati, rekla je Senkić Klapan.

Na izložbi su prezentirani i lokalni OPG-ovi koji, smatra Klapan, doprinose očuvanju baštine te su i sami vlasnici OPG-ova autori nekih stručnih i znanstvenih članaka.

Nakon ravnateljice, medijima se obratila zaposlenica Znanstvene knjižnice Zadar Ljiljana Petrušić koja radi na obradi knjižnične građe iz 19. stoljeća. Petrušić je naglasila kako se na izložbi mogu vidjeti kuharice talijanskih i francuskih chefova iz 17. do 20. stoljeća, pretisak izdanja prvih zadarskih kuharica iz 19. stoljeća. Naglasila je kako su one najstarije dostupne samo za korištenje u čitaonici Znanstvene knjižnice. Govoreći o zanimljivim receptima, Petrušić naglašava kuharicu Antonia Papandopula Gastronomia Sperimentale iz 19. stoljeća koja je bila posvećena škampima.

– Spomenut ću kuharicu Antonia Papandopula Gastronomia Sperimentale, to je kuharica koja je vezana za škampe i paštašute, može se pogledati na izložbi. Današnji francuski chefovi vuku recepte iz nekih od ovih  kuharica koje mi imamo ovdje, rekla je Petrušić.

Naglasila je kako Znanstvena knjižnica baštini mnogobrojne stare kuharice iz različitih regija, ali ove izložene vezane su za Dalmaciju.

Još stignete pogledati izložbu, a kako je danas izgledalo otvorenje i kakav meni su pripremili učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pogledajte u našoj galeriji. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...