PROBALI SMO NA TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALU Ravioli od škampa i bijele ribe chefa Maria Mandarića posluženi na staklenim kamenicama

Sipa s kremom od boba, burgeri od kozica i tune, tacosi sa sipom, tunom i kozicama, kamenice, brancin ikejime metodom i još niz drugih jela možete od danas isprobati u sklopu sedmog izdanja Tuna, Sushi & Wine Festivala koji se održava na Trgu Petra Zoranića.

– Nama je čast da se uopće ovakav jedan festival sedmi put po redu održava. To ukazuje zapravo na to da je on uopće prihvaćen  kako od lokalnog stanovništva tako i s gostima i turistima koji se nađu u našem gradu. Svake godine on je drugačiji i ima neke svoje posebnosti. Ove godine je naglasak na našoj namirnici koju imamo, riba koje se proizvodi u uzgajalištima, ali i na mogućnost učenika, odnosno kadra u turističkom sektoru tj. ugostiteljske škole koja školuje kadrove u turizmu jer smo svi svjesni činjenice da je deficit s kadrom. Ovo je jednistvena prilika da oni stječu svoja znanja i iskustva u direktnom kontaktu s gostima. Tako da, evo, pet dana programa, što gastronomskog što glazbenog, rekao je uvodno Mario Paleka, direktor Turističke zajednica grada Zadra koja stoji iza ovog festivala.

– Ovim putem pozivam sve građane grada Zadra da uživaju u delicijama jer jedan dio prihoda ide u humanitarne svrhe. Ambijent je dobar, atmosfera fantastična i dobro nam došli svi, pozvao je Paleka.

Iako je vrijeme danas bilo varljivo, to nije omelo naše sugrađane, ali i strane goste, da posjete ovu lokaciju na kojoj je danas glavni kuhar bio poznato televizijsko lice Mario Mandarić. Obzirom da je tema današnjeg dana bila Primijenjena umjetnost i održivost u gastronomiji, on je svoje jelo – raviole od škampa i bijele ribe, šafrana i vlasca sa umakom beurre blanc od maslaca, bijelog vina i kapule – predstavio na staklenoj kamenici autorice Zvonimire Karavide. Upravo je ova umjetnica predstavila i prigodne tanjure na kojima je poslužena hrana, a za koje otkrijete što predstavljaju tek kad, naravno, pojedete sve što vam je na tanjuru.

– Tanjur neće previše oduzimati vizualno od samog jela, a zanimljivost je ta da kad se pojede jelo možeš uživati u pogledu na tanjur. Aplicirali smo laserskom gravurom na tanjur mrežu ulica Zadra i samim time nazvali cijelu tu kolekciju tanjura s dodatkom Zadra. Treba zapravo sve pojesti da bi se otrkilo što krije tanjur, poprilično interaktivno, pojasnila nam je umjetnica.

Tijekom narednih dana gastro ponuda, kao i ona koncerta, bit će zanimljiva. Što smo sve danas probali, a možete i vi, predstavio nam je Vedran Božičev iz poznatog Picnica. Zapravo, riječ je o street food verzijama ribljih jela koja se mogu onako baš “s nogu” jesti.

– Imamo dva burgera, jedan s kozicama, jedan s tunom, tacose smo radili sa sipom, tunom i kozicama na razne varijante. Sipa nam je s kremom od boba, čipsom od poriluka i ukiseljenom kapulom. Tuna je s crumbleom od slanih inćuna, ukiseljenim motarom i bešamelom s hrenom. Kozice su s wasabi majonezom, ukiseljenom rotkvicom i kupusom, crni ravioli s kozicama na gustom bisku od kozica i sušenim rajčica s paškom skutom. Gore smo naribali zamrznutu kamenicu koja malo diže cijelu priču. Imamo tri varijante kamenica, jedna je s klasičnim francuskim umakom, jedna je s emulzijom maslinovog ulja i limuna i jedna je s espumom od jagoda i uljem od mente. Imate temaki sushi, jedan drugačiji format sushija koji je prepotstavljen za konzumaciju iz ruke koji ne traži štapiće, soja umak sa strane i zanimljiv je format za ovakve manifestacije. Ovdje imamo i jedno jelo iz Picnicovog asortimana. Na dnu se nalazi rimski njok, preko njega je brancin koji je metodom ikejime usmrćen za što bolju kvalitetu mesa našeg proizvođača s Ugljana, gore imamo ukiseljene šparoge koje su sad u sezoni, imamo jedan žu od kostiju brancina i kokice od kvinoje, opisao nam je Vedran toliko slikovito da nismo mogli odoljeti probati.

Dakako, tu su i štandovi s vinima naših poznatih vinara, ali i zanimljivi kokteli koje valja probati. Jedan je posebno zanimljiv, a osmislili su ga dečki iz Picnica. Naime, služi se u ručno rađenoj keremici i posveta je našem gradu, puntamiškoj lanterni i zalasku sunca. Dekoracija mu je razglednica koju ispunite, date je na bar i oni je pošalju gdje vi napišete.

– Posveta je našem gradu i nekakav detalj gdje želimo ostvariti interakciju gostiju i ispričati priču o našem gradu i onima koji nisu uopće došli, pojasnio je Božičev.

Program se nastavlja i u popodnevnim satima, a sutra su tema dana “Dvi skuše” kad je gostujući chef Josip Vrsaljko.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...