Poznati hrvatski chef Mario Mandarić: “Nisam bio dobar učenik u školi, ali slučajno sam počeo kuhati na nekom brodu i pronašao gušt u tome”

Glavna zvijezda prvog dana Tuna, Sushi & Wine Festivala svakako je bio poznati chef Mario Mandarić. On se Zadranima danas predstavio jelom ravioli od škampa i bijele ribe, šafrana i vlasca sa umakom beurre blanc od maslaca, bijelog vina i kapule. Dakle, obzirom da smo ga probali, možemo reći da je jelo uistinu odlično i stvarno je trebalo tu priliku iskoristiti.

Inače, Mario je svojedobno, ni više ni manje, bio uvršten na Forbesovu listu trideset najutjecajnijih ljudi u Europi ispod 30 godina. Predstavnik je zero waste kuhanja, a tako je pripremio i ovo jelo. Priznao nam je kako ne radi sushi jer ga nikad ta kuhinja nije zanimala.

– Kroz cijeli svoj život nisam se dotaknuo te kuhanje i nije me nešto posebno zanimala. Ja sam za više hard core francusko kuhanje, maslaci, vrhnja, vina, redukcije, ali volim pojesti dobar sushi.  Najbolji sushi sam probao, naravno, u Aziji, ali ni ovaj ovdje na ovom festivalu nije loš, daleko do toga, otkrio nam je.

Inače, priprema raviola počela je dan ranije.

– Jučer smo počeli pripremu raditi, valjati tijesto za tjesteninu, punjenje, taj bisk se dosta dugo iskuhava tako da bih rekao u satima, za ovoliko porcija, možda nekih 15 sati sve skupa kuhanja, otkrio nam je.

Zanimalo nas je može li se, naravno ako bi htjeli, taj recept raditi i kod kuće.

– Može se to čak raditi doma iako je tu dosta posla za raditi doma. To je ono ako imaš par sati, nisi gladan i najviše iz gušta raditi tijesto za paštu, punjenje pa bisk. Na kraju to bude  dobro, komentirao je.

Obzirom da je on predstavnik te mlade generacije hrvatskih kuhara koji kuhaju na vrlo moderan način, zanimalo nas je i njegove viđenje kojim smjerom ide hrvatska gastronomija posljednjih godina.

– U Hrvatskoj se gastronomija kotrlja prema naprijed svake godine. To govori i broj restorana sa zvjezdicama koji se svake godine  povećava. Mislim da je to zbog toga što je danas pristupačnije putovati i ići po ta neka nova znanja. Mladim ljudima je danas normalno da idu stažirati okolo u restorane s dvije, tri zvjezdice pa se vraćaju nazad i to znanje prenose ovamo. To je ono što je najbitnije, kazao je Mandarić koji je i sam stako iskustvo po tom principu.

– Bio sam u Engleskoj šef kuhinje jednog restorana sa zvjezdicom. Nakon toga sam radio u The Fat Duck restoranu koji je bio najbolji restoran na svijetu pa bih rekao da je moje iskustvo manje-više od tu.

Ipak, otkrio nam je kako nije uvijek znao da želi biti kuhar, a njegov je razlog vrlo zanimljiv.

– Nisam, ja sam upisao kuharsku školu jer je ekipa išla u kuhare i čuo sam da kuhar u jednom hotelu ima plaću 40.000 kuna, ja sam bio “wow, idem ja biti kuhar”. Nisam bio dobar učenik, profesorica me bacila godinu pa sam se ispisao iz škole, ali slučajno sam počeo kuhati na nekom brodu i zavolio sam to i vidio sam da je to nešto što mi stvarno ide, pronašao sam gušt u tome i nastavio sam to gurati i evo ga, otkrio nam je.

Inače, Mario više ne radi u profesionalnim kuhanjima od listopada prošle godine, kada je otvorio firmu za konzulting, ali radio je kao chef deset godina.

No, zato svaki dan pleše, obzirom da je jedan od natjecatelja u showu “Ples sa zvijezdama”.

– Da nešto tučeš po sedam sati na dan, da si ne znam koliki tudum, ići će ti dobro, tako da upornost prije talenta, komentirao je Mandarić svoj angažman u ovom showu.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...