Oživimo stare recepte: kulinarska baština u rukama mladih; učenici iz Hotelijerske škole pripremaju jelovnik od starih recepata
Povodom Županijskih dana 2023. koje organizira Zadarska županija, Znanstvena knjižnica Zadar u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom Zadar organizira izložbu i radionicu pod nazivom “Oživimo stare recepte: kulinarska baština u rukama mladih”. Izložba i radionica će se održati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u srijedu 19. travnja 2023. u 11,00 sati.
“Na današnji dan 17. travnja 1815. u Zadru je rođen Antonio Papadopoli. Otac mu je bio mornar koji je došao s otoka Krfa, nakon propasti Venecije. Mladi Antonio prvo je radio kao carinik, ipak slijedeći svoju strast prema kazalištu, odustao je od posla u carinarnici te se priključuje kazališnim družinama. Proslavio se kao veliki talijanski glumac, posebno popularan u ulogama Goldonijevih likova. Osim kao glumac okušao se i u gastronomiji. Zadarski tiskar i izdavač Giovanni Woditzka je 1886. objavio njegovo omanje djelo Gastronomia sperimentale. Navedeno djelo podijeljeno je u dvije kategorije, na aristokratska i demokratska jela. Obje kategorije sadrže ukupno 24 recepta izrazito ukusnih jela, vrlo primamljivih naziva: Škampi alla kardinale, Lasagne del Papa, Indijsko pirjano meso, Jastog u majonezi, Špageti s vongolama, Juneći rep na grčki, Fritole alla Zemaria… U knjizi Stari Zadar, gospodar zlata i srebra autor Abdulah Seferović u napomeni ističe kako su Škampi alla kardinale izvorno dalmatinsko jelo i kako je gastronom Antonio Papadopoli držao da su najukusniji škampi iz Kvarnerskog zaljeva. Papadopoli zbog svog ekstravagantnog načina života, prestaje s glumom te umire siromašan u Veroni 21. listopada 1899. Njegovi glumački ali i gastronomski podvizi ostali su više zapamćeni u Italiji negoli u rodnom Zadru. Ovo je povod i prilika da podsjetimo na Antonijevo kulinarsko djelo Gastronomia sperimentale koje se čuva u Znanstvenoj knjižnici Zadar”, naveli su iz Znanstvene knjižnice.
Od srijede 19. travnja možete ga vidjeti u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar na izložbi Oživimo stare recepte: kulinarska baština u rukama mladih, izloženog među nizom poznatih kuharica, knjiga iz gastronomije, novina, časopisa. Organizator izložbe je Znanstvena knjižnica Zadar u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom Zadar. Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar sa svojim profesorom Renatom Kraljevom pripremaju poseban jelovnik napravljen na poticaj starih recepata.