Mali iznajmljivači u Zadru pokazali veliki interes za edukaciju o poslovanju u ovoj godini

Turistička zajednica grada Zadra u suradnji sa Savjetovalištem za obiteljski smještaj Interligo d.o.o. danas je u hotelu Kolovare organizirala besplatnu edukaciju za male iznajmljivače pod nazivom „Uspješno poslovanje u turističkoj godini 2023.”  Veliki interes od oko 150 prijavljenih iznajmljivača pokazao je kako se veliki broj Zadrana bavi iznajmljivanjem svojih objekata, ali i kako unatoč višegodišnjem radu u ovom sektoru i dalje smatraju kako dovoljno ne poznaju ponekad komplicirane propise koji prate djelatnost.

– Ne dogodi li se uskoro nešto nepredviđeno što bi moglo negativno utjecati na sektor putovanja, smatram da se nalazimo pred vratima apsolutno rekordne turističke sezone. Takav rezultat sigurno ne bismo postigli da u ovom poslu nismo svi skupa, mi mali iznajmljivači, hotelijeri, pružatelji raznih drugih usluga, ugostitelji i prijevoznici. Naravno da uvijek postoji prostor za napredak, ali zato smo se i okupili ovdje, Tajna uspjeha, osim bogomdane pozicije našeg grada na karti Europe i Mediterana, jest ulaganje u budućnost, kako ono materijalno i infrastrukturno, tako i u praktična znanja o kojima ćemo danas slušati, rekao je predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadarske županije pri HGK i član Turističkog vijeća TZ grada Zadra Klaudio Grdović.

Meri Čizmić Kraljević i Anamarija Cicarelli iz tvrtke Interligo iznajmljivačima su pojasnili koju dokumentaciju iznajmljivač treba uredno voditi, kako prijaviti i odjaviti goste, izdati račun, pripremiti se za inspekcijski nadzor, kako poslovati preko rezervacijskih sustava kao su Boooking.com ili Airbnb.com, itd.

– Novost je da od ove godine cijena mora biti istaknuta u eurima. Mali iznajmljivači su izuzeti od isticanja dvojnih cijena u njima, ali u ispisivanju računa završni iznos mora biti iskazan u eurima i kunama. Iznajmljivači u računu ne mogu navoditi najam bicikala, transfer putnika, organizaciju izleta, osim ako za to nemaju registriranu djelatnost, rekla je Čizmić Kraljević.

Mali iznajmljivači žalili su se na nelogičnosti nekih propisa, kao onaj da moraju izdati račun u punom iznosu nakon što turist plati smještaj rezervacijskim sustavom, pa čak i platiti PDV na iznos koji taj sustav uzima sebi. Neke propise nemoguće je provoditi, poput formalne zabrane konzumacije alkoholnih pića mlađima od 18 godina u objektima, no iznajmljivačima je dovoljno imati istaknuto upozorenje. Posebna pažnja usmjerena je prema GDPR-u, a najčešća pogreška za koju se pišu novčane kazne je fotografiranje dokumenata gostiju. Oni se u sustav eVisitor mogu unijeti preko mobilnih aplikacija ili ih gosti sami mogu poslati sa svojih uređaja.

Cicarelli je iznajmljivačima objasnila kako se mogu učinkovito oglašavati na portalima, Google Mapi, Facebooku, vlastitom webu, a i osnovna pravila poslovanja preko Booking.com i Airbnb.com. Mnogima su ovo bila prva saznanja o izloženim temama, dok su drugi „obnovili gradivo“ i spremno dočekuju, nadaju se, rekordnu sezonu 2023.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...