Koliko vino traje nakon otvaranja i kako znati kad je pokvareno?

Sommelieri i vinski stručnjaci otkrili koliko dugo vino može trajati i ponudili savjete kako ga održati svježim.

“Kisik je neprijatelj vina”, kaže John McTavish, vinski stručnjak i sommelier, prenosi N1. “Što je više vremena vino izloženo kisiku nakon otvaranja boce, brže će izgubiti svoje voćne arome i okuse i početi se kvariti.” Dodaje: “Razmislite o tome da ostavite komad svježe odrezane jabuke na radnoj površini. Dok stoji izložena kisiku, počinje posmeđivati ​​i oksidirati.” Ovaj učinak oksidacije sličan je onome što se događa s vinom nakon što se otvori.

Ako ste otvorili bocu i samo uživali u čaši (ili dvjema), a sad se pitate koliko će dugo ostatak ostati svjež, odgovor ovisi o kakvom se vinu radi i koliko ga je ostalo u boci.

Nakon što se otvore, vina sa šećerom će trajati malo duže. Na primjer, desertno vino može stajati tjedan dana. Pjenušac je najbolje konzumirati isti dan, ali odličan čep može čuvati pjenušac jedan do dva dana. Lakše bijelo vino, s višim razinama kiselosti, može trajati do pet dana, a tipično bijelo ili crveno vino treba potrošiti za tri dana.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je koliko vam je vina ostalo. Na primjer, ako u boci ostane više vina nego kisika, ono bi moglo trajati pet do sedam dana i još uvijek biti dobrog okusa. Ali, ako poslužite četiri čaše vina iz boce od 25 unci, u boci ostaje samo malo vina i većinskim dijelom kisik, tako da bi se preostalo vino moglo pokvariti puno brže.

Ti znakovi ovise i o kakvom se vinu radi. Nakon što se boca pjenušca otvori, počet će gubiti karbonizaciju i okus u roku od nekoliko sati. Najbolje je potrošiti cijelu bocu isti dan kad je otvorena. Ako ga morate pohraniti, upotrijebite čep za pjenušavo vino kako biste sačuvali dio mjehurića. Kako bite prepoznali da je vino pokvareno, vodite računa o znakovima poput mirisa na ocat, smećkastu boju ili kiseli/pljesnivi okus. S druge strane, kada je riječ o mirnom vinu, prisutnost mjehurića ili pjenušavosti također može ukazivati ​​na to da se vino pokvarilo, pa ako ste u nedoumici, bolje je biti oprezan i baciti vino ako miriše čudno ili ima loš okus.

Kada se radi o crnom vinu, “znakovi uključuju oksidaciju, gubitak karakteristika voća i mekše tanine”, kaže Sara Fowler, vinarka u vinariji PEJU u Napi . Jednostavno rečeno, neće imati tako dobar okus.

Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...