Idući tjedan kreće Tuna, sushi & wine festival, stiže i poznati chef Mario Mandarić

Nakon prošlogodišnjeg “pandemijskog” izdanja, ovogodišnji Tuna, sushi & wine festival bit će na razini ranijih izdanja, ako ne i bolji. Rečeno je to danas na konferenciji za medije na kojoj je najavljeno sedmo izdanje ovog festivala koje će trajati od 18. do 22. travnja na Trgu Petra Zoranića.

– Nama je čast i privilegija imati mogućnost to ponovno organizirati, nakon dvije godine koje su bile neizvjesne. Prošle godine smo imali Tuna, sushi & wine festival u malo reduciranom izdanju, ove godine će to biti kudikamo bolje, sve s namjerom da to u idućim godinama krene u još boljem izdanju tj. da prestignemo i one dane kada je u 2017., 2018. i 2019. na zaista vrlo visokoj razini organizirana ta manifestacija, istaknuo je uvodno Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra.

Zahvalio se Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi koja sudjeluje na svakoj manifestaciji.

– To je, po nama, vrlo važna stvar obzirom da svi smo svjedoci da u Hrvatskoj nedostaje kadra, a ulaganje kroz mlade i naš kadar, vjerujemo da ćemo u budućnosti postići i situaciju da će oni diktirati tempo, a ne da će nas neizvjesnosti s potencijalnim kadrovima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu zadesiti kao u nekim drugim državama. Uključenje njih kao takvih vjerujem da će njima dobro doći, a i nama kao organizatorima da u konačnici to bude na obostrano zadovoljstvo, naglasio je.

Inače, u ovom trenutku na području grada Zadra boravi negdje oko 2.000 gostiju, kazao je Paleka.

– Vjerujem da će kroz sedam do deset dana biti toga još puno više. Svi oni gosti koji se zateknu na području grada Zadra će uživati u programu i delicijama, zaključio je.

Gastronomski dio programa predstavio je Igor Bačić, glavni koordinator organizacije.

– Cijeli festival baziran je prvenstveno na hrani, nakon toga ide i vino, sve skupa s glazbenim doživljajima, radionicama. Hrana je bazirana na proizvodima koji se najviše prodaju kod nas, to su uzgojene ribe, tuna, bijela i plava riba, ulovljene vjerojatno negdje u okolini, i dolaze nam ostrige iz Stona. Koncipiran je festival tako da se svaki dan kuha tematski. Prvi dan je tema Primijenjena umjesto i održivost u gastronomiji. Primijenjena umjetnost zato što nam kiparica Zvonimira Karavida predstavlja svoja djela, to su periske izrađene od stakla na kojima će se služiti hrana, a održivost u gastronomiji će nam chef Mario Mandarić objasniti što to znači. Drugi dan tema su Dvi skuše, odnosno skuša na različite načine uz chefa Josipa Vrsaljka. U četvrtak idemo na Iakejime brancin yakitori. To je brancin koji se jedino kod nas radi na takav način. Dakle, on se usmrćuje na jedan poseban način koji toj ribi daje jedan drukčiji okus i drukčija vojstva i jela pripremljena od njega su potpuno drukčija. Chef je Saša Began koji će taj dan voditi kuhinju i prezentirati, najavio je Bačić.

U petak nas očekuje marendin koji rješava Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola,  a u subotu imamo jednu posebnu stvar, najavio je Bačić:

– To su Kamenice i pjenušac. To su posebne kamenice spremljene šokirane na -60 i -80 i posebno su služene s pjenušcem. U sve te dane bit će i sushi kantuna koji će nuditi sushi pripremljen od ribe uzgojene u zadarskom akvatoriju.

Što se tiče ponude vina, uz Udrugu vinara Zadarske županije, osam vinara će biti cijelo vrijeme prisutni sa svojim vinima. U programu sudjeluje i Udruga barmena Back2Basic.

No, u dijelu programa koji nije direktno vezan uz gastronomiju, bit će zanimljivih radionica i koncerata, o kojima je govorio Neven Stojaković:

– Imat ćemo dvije radionice. Jedna će biti u srijedu u popodnevnim satima, to je radionica izrade origamija koju vodi stručnjakinja za origami Sanja Srbljinović-Čuček. Imamo i paint & wine program u kojem se organizatori sami brinu o tome da okupe između 20 i 30 ljudi  koji će se moći prijaviti za izradu već priremljenih motiva uz, naravno, degustaciju vina što nas veseli jer to do sad nismo imali na festivalu. Tih pet dana imat ćemo različite DJ-e, to su zadarski već iskušani glazbeni urednici, većinom s radija, s predstavljanjem klupske glazbe. U četvrtak imat ćemo koncert benda Acoustic eclectic u večernjim satima. U petak navečer nastupa Ljetno kino, očekujemo veseli koncert ako temperature budu ok. U subotu ujutro za vrijeme programa Kamenice i pjenušac imat ćemo u pozadini koncert Elene Stella & Ante Jeličić trija, a subota navečer je ostavljena za koncert Songkillers tako da pretpostavljamo da će kroz sve dana ujutro i navečer biti jedna dobra atmosfera s dobrom glazbom i s gostima koji će uživati, kako domaći tako strani. 

Cijeli program odvijat će se unutar velikog šatora u kojem će biti i pozornica, kuhinja, štandovi i sjedeća mjesta, a posebnost ove godine je i ponuda sushija u Picnic prikolici.

Tijekom festivala bit će postavljena i izložba Ante Frke iz Sali koja se zove “I ne tako davno – saljski porat” koji se prvi put predstavlja u Zadru.

I ova manifestacija ima humanitarni karakter jer će se postatak od prihoda Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.

– Već par godina radimo kao jedan partner na svim manifestacijama. Nama je jako važno da s tom djecom izađemo pred publiku, radi komunikacije, radi oslobađanja od strahova samog rada, naglasio je Renato Kraljev, poznati zadarski kuhar i profesor u toj školi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...