Smrzavanje kamenica, projekt zadarskih znanstvenika. Župan: “Cilj je potrošačima ponuditi kamenicu kroz cijelu godinu u najboljoj kvaliteti”

Malostonski zaljev posebno je pogodan za uzgoj kamenica zbog Neretve koja se ulijeva u more i čestih kiša zimi, što stvara idealne uvjete za njihov rast. Na proljeće su školjke najmesnatije, idealne za berbu, no iznimno osjetljive za skladištenje.

Stoga se odmah polažu na led i hitro voze put Zadra.

Zašto? Upravo je o tome ovdje riječ.

– Zajedno sa uzgajivačima kamenice i tvrtkama za preradu, osmislili smo jedan način na koji mislimo da bi mogli daleko unaprijediti proizvodnju kamenica, znači kamenica je naš premium proizvod koji ima izrazitu sezonalnost i naš cilj je u ovom projektu da ponudimo potrošačima kamenicu kroz cijelu godinu u svojoj naboljoj kvaliteti. Način za to je da je probamo smrznuti sad i ponuditi je u ostatku godine, pogotovo u turističkoj sezoni, kaže za HRT Ivan Župan, izvanredni profesor na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Cijeli proces prati se prema najvišim znanstvenim standardima, kako bi se dokazalo da je proizvod na taj način plasiran na tržište potpuno zdravstveno siguran.

– Kamenica kao vrsta ima svoj ciklus, tijekom godine mijenjaju se količina mesa unutar ljuštura. Kroz ovaj radni paket pokušavamo kondicionirati, to jest hraniti kamenice u recirkulacijskim sustavima da bi im omogućili da imaju istu kvalitetu tijekom cijele godine, navodi Tomislav Šarić, pročelnik Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

– Preliminarna istraživanja pokazala da je ova školjka jednaka onoj koja je svježa, a u principu zato što je konzumiramo kad je najbolja, je čak i bolja, dodaje Župan za HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...