WHO upozorava da previše soli može biti smrtonosno, evo kako možete smanjiti unos
Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da ljudi svaki dan unose dvostruko više soli nego što bi trebali.
Iako je natrij esencijalni nutrijent, ako ga se konzumira prekomjerno povećava se rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i preuranjene smrti, navodi se u izvješću WHO. Dokazi također povezuju visok unos natrija s povećanim izgledima za razvoj raka želuca, pretilosti, osteoporoze i bolesti bubrega.
Provedba pravila o smanjenju unosa soli mogla bi spasiti oko 7 milijuna života do 2030. godine, stoji u izvješću. Svake godine oko 1,89 milijuna ljudi umre zbog unosa soli, prenosi N1
Evo kako možete smanjiti dnevni unos natrija.
1. Pažljivo birajte zapakiranu hranu
Prilikom kupnje usporedite nutritivne oznake i odaberite proizvod s najmanjom količinom natrija po porciji. Preporučuje se i odabir konzerviranog povrća s oznakom “bez dodane soli” i zamrznutog povrća bez dodanih slanih umaka.
Za svježu i smrznutu perad, stručnjaci predlažu da provjerite je li joj dodana natrijeva otopina.
2. Oprezno sa začinima
Na primjer, sojin umak, preljevi za salatu u bocama, razni umaci, kečap, salse u teglicama, kapari, senf, kiseli krastavci i masline mogu imati nevjerojatno visok udio natrija. Potražite verziju sa smanjenim ili nižim udjelom natrija.
3. Koristite alternativne arome
Kako biste zamijenili ili smanjili količinu soli koju koristite pri kuhanju, možete koristiti aromatične alternative kao što su češnjak, sok citrusa, začini bez soli i razno bilje.
4. Preskočite sol u restoranima
Kada jedete vani, tražite da se u vaš obrok ne dodaje sol ili zamijenite slane priloge povrćem ili voćem bez dodane soli.
5. Uključite hranu bogatu kalijem
Kalij se savjetuje jer pomaže u suzbijanju učinaka natrija i može vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Namirnice bogate kalijem su slatki i obični krumpir, zelje, grah, nemasni jogurt, naranče, banane, dinje i rajčice.