Sliku “Mediteraneo” Grad će isplatiti do kraja godine; Mijolović: “Radi se o preuzetoj obavezi od koje ne možemo odstupati”

Burna rasprava izrodila se nakon što je javnost doznala da je proračunskim novcem slika Maria Javorana “Mediteraneo” plaćena 50 tisuća eura.

Mladi zadarski slikar tako je preko noći postao jedan od najskupljih hrvatskih autora. Preskočio je velikane poput Ivana Rabuzina i Ede Murtića, a izjednačio se s velikim Vlahom Bukovcem.

Iz Grada su pojasnili kako su se vodili procjenom samog ARC-a centra i početnom cijenom umjetnika.

Oporba smatra kako se gradonačelnik Branko Dukić pri kupovini vodio osobnim afinitetima i poznanstvom s ovjekovječenim Zadranima.

Neki su otišli i korak dalje te najavili kako će slučaj prijaviti DORH-u.

Javnost možda i ne bi bila toliko skeptična ili isprovocirana da se informacija o kupnji umjetnine nije pojavila u vremenu blokade.

Iz gradske blagajne podmiruju se isključivo nužni rashodi i izdatci, čime su brojni korisnici gradskog proračuna ostali zakinuti.

Stvorio se dojam da se gradski oci u razdoblju nezapamćene političke i financijske krize ponašaju kao pijani milijarderi koji žive u nekoj paralelnoj stvarnosti i troše naš novac za svoje neskromne želje.

Od Ivana Mijolovića, pročelnika za financije, ipak, doznajemo kako je divovski crtež na kojem se pojavljuju neka poznata gradska lica poput Pefe, Vencija, Hofmana i Lale, kupljena prije presedana na hrvatskoj političkoj sceni, odluke o blokadi Grada.

Slika uvijek nije isplaćena do kraja, slijedeća rata stiže na naplatu koncem 2023. Do tada ćemo, (op.a. valjda) imati uredan i usuglašen proračun.

Što se tiče samog financiranja, taj ugovor je potpisan lani i tada je isplaćen dio honorara koji je dogovoren. Drugi dio se treba isplatiti do konca 2023. godine. Znači kako još uvijek nije dospijeće plaćanja, to nismo predviđali u Odlukama o nužnom financiranju, već će biti predviđeno samim proračunom. Radi se o preuzetoj obavezi od koje ne možemo odstupati, kaže nam.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...