Prijatelji životinja obilježili Svjetski dan bez mesa

Omamljujuć miris veganske sarme širio se zagrebačkim Trgom bana Jelačića u ponedjeljak 20. ožujka 2023. od 11 sati. Prijatelji životinja tom gestom obilježili su MeatOut Day, odnosno Svjetski dan bez mesa, koji se obilježava još od 1985. godine. Ukusnu vegansku sarmu pripremio je veganski par koji živi i radi u Beču, a čiji su recepti balkanskih veganskih jela već osvojili Austriju. Bračni par Šarkanović predstavljanje kuharice održat će danas i u veganskom restoranu OAZA Joyful Kitchen, s početkom u 18 sati, pri čemu će počastiti posjetitelje glazbenom izvedbom na gitari nekoliko prigodnih pjesama.

Jelena Cvetković Šarkanović, podrijetlom iz Slovenije, i Igor Šarkanović, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, osmislili su kuharicu tradicionalnih balkanskih jela u veganskom ruhu, koja oduševljava sve koji ju prime u ruke. Jelena kaže da su joj ideju za kuharicu dali svi koji se pitaju što oni kao vegani jedu te su htjeli napraviti nešto posebno, a opet uobičajeno, što će se svidjeti svima. Kuharica „Balkan Vegan” sadrži recepte za jela poput sarme, punjenih paprika, đuveča, musake, popare ili pihtije od boba te drugih specijaliteta. Dostupna je i na engleskom i njemačkom jeziku, a na njihovoj stranici www.bitewithzest.com nalaze se recepti veganskih jela i članci o veganstvu.

Svjetski dan bez mesa pokrenut je kako bi ljudi diljem svijeta dočekali proljeće u čast životinjama i bili potaknuti izbaciti meso iz svoje prehrane. Prijatelji životinja podsjećaju da je nužno drastično smanjiti konzumaciju mesa, mlijeka i jaja zbog zaštite okoliša i opstanka života na Zemlji: „Očuvanje divljih vrsta i bioraznolikosti, čišća voda, tlo i zrak, zdravlje i dugovječnost te empatija prema svim bićima dobrobiti su biljne prehrane.”

Ističu da su biljne zamjene za meso izvrsnog okusa i nutritivnih vrijednosti, a sadrže i jednako ili više bjelančevina od životinjskoga mesa. Namijenjene su svima i dostupne u mnogim trgovinama te su jednostavne za pripremu kod kuće.

„Biljni burgeri, salame, odresci, ćevapčići, nuggetsi, kobasice, kebab, paštete, okruglice i hrenovke samo su neke od biljnih zamjena za meso dostupnih na našem tržištu. Sve navedeno također je itekako moguće napraviti od biljnih sastojaka u vlastitoj kuhinji. Danas je zaista lako i zanimljivo biti vegan. Stoga ne čudi da biljno meso zaista postaje IN, odnosno privlači sve, neovisno o načinu prehrane”, dodaju iz udruge Prijatelji životinja.

Pozivaju sve i na potpisivanje europske inicijative koja se nalazi na www.endtheslaughterage.eu/hr, a kojoj je cilj veće ulaganje u daljnji razvoj biljnog i kultiviranog mesa temeljenog na spasonosnoj tehnologiji koja može okončati klaonice.

„Svjetski dan bez mesa odlična je prilika za doček proljeća uz nove informacije i spoznaje te bolje prehrambene navike”, zaključuju Prijatelji životinja.

Feed me
Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...