Lijek za dijabetes postao hit za mršavljenje; Kakvo je stanje u Zadru? Farmaceutkinja: “Nema ga, moral liječnika koji izdaju bijele recepte je upitan”

Proljeće kuca na vrata a s njim i pitanje kako skinuti onih nekoliko kilograma viška i zasjati na plaži u novom kupaćem kostimu?

Društvene mreže izravno i neizravno formiraju naše stavove i nameću ideal ljepote.

A novi hit na platformama jest lijek za dijabetes u svrhu mršavljenja.

Internet bruji o tome kako je Kim Kardashian drastično smršavila i stala u haljinu Marly Monroe zahvaljujući injekcijama lijeka po imenu Ozempic.

Zbog pomame za brzom metodom mršavljenja Ozempic više nije dostupan na tržištu.

Potvrđuje nam to i Franka Pocrnić, zamjenica ravnatelja Ljekarni Zadar i voditeljica ljekarne Jadran.

Situacija je takva da lijeka trenutno nema na tržištu. Nema ga uopće na lagerima niti jedne veledrogerije u Hrvatskoj. To je lijek koji se koristi za liječenje bolesnika sa šećernom bolesti tipa 2, nereguliranom glikemijom, ako se nakon primjene oralnih antidijabetika ne uspije postići zadovoljavajući rezultat. Izdaje se po preporuci internista ili endokrinologa. U Hrvatskoj se širi priča oko influencera i mršavljenja. Da li se to ustinu radilo, iskreno se nadam da nije. Lijek se u ljekarni ne može kupiti, on ide na recept i liječnik opće prakse ga piše po preporuci specijalista. Istina je da je lijek u Hrvatskoj propisivan više od očekivanog. No, prema nekim informacijama od ožujka do lipnja se očekuje normalizacija tržišta s Ozempicom, kaže nam farmaceutkinja.

Lijek djeluje tako da povećava izlučivanje inzulina te smanjuje osjećaj gladi u središnjem živčanom sustavu i usporava pražnjenje želuca.

Instant rješenja nose svoje rizike. Među mogućim nuspojavama su upala gušterače, upala žuči, gastroenterološki problemi…

Opasan trend rezultirao je time da su pacijenti koji se liječe od šećerne bolesti tipa 2 ostali bez svoje terapije.

Komunicira se da je čak 80 posto lijeka u zemlji izdavano na privatne, takozvane bijele recepte. Na osnovu njih osoba ga može kupiti u ljekarni, a mjesečna doza stoji 150 eura.

Nekako mi je teško povjerovati da se lijek koristi u svrhu mršavljenja. Ne znam tko bi to propisao. Moral tog liječnika onda je stvarno upitan. Može se i na taj način dobiti, ali mi konkretno u ljekarni nismo imali niti jedan privatni recept, doznajemo od voditeljice Franke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...