Hoće li Hranića sankcionirati? Maštruko: “Problem je teološke naravi, Papa Franjo ne uživa podršku svih članova HBK”

Sociolog religije Ivica Maštruko ocijenio je da reakcija Svete Stolice, u kojoj kritizira đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića zbog izostanka empatije prema žrtvama seksualnog nasilja, nije neočekivana, ali niti uobičajena pa joj treba posvetiti pažnju.

Gostovao je sinoć u RTL Direktu.

Upitan je je li ova odluka predstavnika Svete stolice u Hrvatskoj presedan?

“Na neki način jest, ali nije neuobičajeno da Nuncijat reagira na neka zbivanja unutar katoličke crkve. Nije bilo očekivano, dosad nismo imali takvih slučajeva, pogotovo da se zadire u slučajeve kakav je ovaj, a to je da se ne zadire samo u crkvena nego i u svjetovna pitanja. Kao što znamo, postupak koji je pokrenuo nadbiskup Hranić pokrenuo je i pred civilnim vlastima, DORH-u, prije šest godina, a DORH je onda prije 4-5 godina pokrenuo slučaj. Tako da u jednu ruku ova odluka jest presedan, uvjetno rečeno”, govori.

Moguće su i sankcije protiv nadbiskupa Hranića, o njima može odlučivati samo Papa Franjo. Što vam se čini? Jesu li one izgledne i kakve bi uopće mogle biti?

“Mogu postojati sankcije, dakako. Jako se rijetko primjenjuju kada je u pitanju visoka hijerarhija, kada su u pitanju biskupi. Sankcije prema svećenicima može pokrenuti nadbiskup Hranić i to mu se iz smjera u priopćenju nuncijature. On to nije učinio, to je temeljna zamjerka, prijavio je crkvenim vlastima, ali i civilnim vlastima, to je u redu, ali jer nije on sam, a to je u njegovoj nadležnosti, i mogućnosti i prema kanonskim propisima trebao je učiniti. Sankcije koje se izriču u Hrvatskoj je da se svećenik razriješi dužnosti ili se premjesti u drugu župu”, pojašnjava.

“Što se hijerarhije tiče tu je problem malo veći. Rijetko se poduzimaju postupci prema visokom kleru. Biskupima ili kardinalima, to je vrlo teško očekivati. Pa u i ovom slučaju kada je u pitanju nadbiskup Hranić. Problem je jedne teološke naravi, a to je kada se zaziva Duh sveti, on silazi na biskupa, nadbiskupa i na neki je način on izbor Duha svetoga pa se sankcije prema njima teže primjenjuju. Papa Franjo je uveo stroži postupak, propis, postupak. Može se očekivati da sankcije budu poduzete, ali u ovom slučaju kada je u pitanju Hranić, s obzirom na dvije točke priopćenja, a to je da je on prijavio postupak i civilnim i crkvenim vlastima, teško očekivati da će sankcije biti poduzete. Ovo je dovoljna packa da je nuncijatura reagirala i rekla da nije poduzeo dovoljno ni postupcima ni opravdanjima ni činom nedovoljnog suosjećanja sa žrtvama”, govori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...