Dario Gjergja poručio: “Zašto bi KK Zadar plaćao neke igrače, ako može imati svoje, i to vrlo brzo. Michaela Ružića treba usmjeravati!”

Dario Gjergja, 48-godišnji zadarski košarkaški trener, koji trenutno vodi belgijski Filou Oostende, kao i reprezentaciju Belgije, u razgovoru nam je otkrio što misli o rezultatima KK Zadra, i o tome je li mu želja jednom biti izbornik Hrvatske i trener Zadra. Pohvalio je i mladog 16-godišnjeg Michaela Ružića.

– Rezultati KK Zadra iznad su svih očekivanja! Svaki put kad se vrati Danijel Jusup, KK Zadar radi posao! S budžetom koji Klub ima, rezultati su iznad svih očekivanja, i na tome mu svaka čast, kapa dolje Jusupu! Klub je imao probleme i s povredama i s isplatom plaća, s tim se trebalo nositi, još jednom svaka čast treneru Jusupu i svim njegovim pomoćnicima, jer sve je to trebalo izdržati. Uspjeli su motivirati igrače koji su izdržali sve probleme. Dok god KK Zadar bude ovisan o gradskoj politici, mi se moramo pomiriti s tim da će Klub u neku ruku samo preživljavati. Moramo na sve gledati realno, ljudi mogu pričati što god žele. Naime, u ABA ligi imate momčadi kao što su Partizan i Crvena zvezda, koji imaju milijunske budžete i milijunske ugovore igrača, jednostavno, što se novaca tiče, ne možeš im se niti približiti. Spomenut ću samo ekipe Mornara, Budućnosti i Cedevita Olimpije, koje također imaju visoke budžete, ali sve to nije dovoljno da se približe Partizanu i Zvezdi. Prema tome, ovo što Zadar radi s njegovim budžetom je vrhunac, govori Dario, te spominje Jusupa kao mogućeg izbornika hrvatske reprezentacije:

– Jusup je već puno prije zaslužio biti izbornik Hrvatske! Ispucali smo već izbornike kao što su Jasmin Repeša, Neven Spahija i Velimir Perasović, iza njih je po nekom logičnom slijedu i po kvaliteti, ali i po iskustvu, izbornik trebao biti Danijel Jusup. Zašto ja nisam dobio priliku voditi Hrvatsku? Ne volim govoriti o sebi, o meni trebaju suditi drugi! Osobno moram biti ponosan što sam uopće kao stranac, iako imam belgijsko državljanstvo, dobio priliku voditi reprezentaciju Belgije. Velika mi je čast voditi Belgiju, jer sam pokazao da se može napraviti korak više. Kad sam ih preuzeo bili smo u B diviziji, i u gorem stanju nego što hrvatska reprezentacija sada prolazi, kaže Gjergja, i na pitanje je li mu želja jednom biti i trener Zadra, nastavlja:

– Ne volim baš o tome pričati, iz razloga što me Jusup, uz profesora Slavka Trninića naučio svemu u košarci. Ali ipak ću reći, mislim da nema veće časti u životu biti izbornikom svoje zemlje, kao i svog kluba u kojem si odrastao! Naravno da bih jednog dana htio da mi se te želje ostvare. Sve je lijepo, zaraditi novce i slično, ali ja to gledam ovako, onaj tko nije prošao KK Zadar, to ne može razumjeti! Opet se moram dotaknuti KK Zadra. Moramo pronaći model da Klub bude vrh. Dobro, ok, klub nema novaca, ali je li u KK Zadar sad neki mali Michael Ružić? Njega treba prvo usmjeravati, zašto bi KK Zadar plaćao neke igrače, ako može imati svoga, i to vrlo brzo?! Koliko će Ružić biti tu, dvije godine, nema problema, ali ćeš sebi ostvariti model da mladi igrači to prepoznaju, i dolazit će kod tebe. Tako ja radim. Ružić, ako već ne igra sa starijima, bar neka trenira s njima, i to odmah, da ih hvata što je prije moguće! Zadar je specifična sredina, Jusup je u klub došao da nešto i napravi, ponavljam, napravio je čudo. Recimo, na primjer, da Klarica dobije 30 minuta u ABA ligi iduće tri ili četiri utakmice, na prvu njegovu pogrešku publika će vikati “j..a ti Bog mater, vadi ga vani!”. Treba preuzeti rizik radi mladih igrača, pa čak i ako zbog toga “popušiš” utakmicu, njihove greške treba istrpjeti, zaključio je Dario Gjergja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...