Zadarski ugostitelj Dario Ivanković o oporezivanju napojnica: “Država ne bi trebala profitirati od manče! Kroz par godina 70 posto računa plaćat će se karticom”
Ove godine u Hrvatskoj će se regulirati porezni tretman napojnica.
Pri plaćanju računa karticom uvodi se mogućnost naplate napojnice za uslugu te će se taj dio adekvatno porezno tretirati.
Detalji se još dogovaraju, a mi donosimo reakcije.
Jedan od rijetkih zadarskih lokala u kojem kavu ili pivo već godinama možemo platiti karticom, Famous je na zadarskom Boriku. Koliko korisno za potrošače, priča nam vlasnik Dario Ivanković, boljku ovog vida poslovanja osjetili su konobari. Prilikom naplate, nerijetko bi ostali bez uobičajenog bakšiša.
– To je jako dobro. Jako dobro jer kad čovjek dođe u restoran, najvjerojatnije nema mnogo gotovine, potroši sto eura i možda jedan ili dva ostavi konobaru. Oni su sigurno u tom dijelu uskraćeni. Njima će se sada napojnice sigurno povećati. Mi kada smo počeli s poslovanjem 2015. godine, odmah smo uključili mogućnost plaćanja karticom. Ono je u početku bilo jako zanemarivo, 10, 15, maksimalno 20 posto poslovanja je bilo u karticama, ali otkako je korona kartično poslovanje se diglo na 30, skoro 40 posto. I to stvarno umanjuje manče konobarima. Sada je samo pitanje načina oporezivanja, priča Ivanković.
Načelno je dogovoreno da djelatnici do određenog dijela ne plaćaju nikakav porez.
Granica još nije definirana, a poduzetnici predlažu da se do 15 posto dodatnog iznosa na račun, koji se tretira kao napojnica, bude neoporezivo. Gornja granica neoporezivog po njihovom mišljenju treba iznositi 20 tisuća eura po zaposleniku godišnje, a iznos veći od toga oporezivao bi se porezom na dohodak.
– Vani je normalno da se negdje od 7 do 10 posto ostavlja za manču. Kada sam živio u Americi u devedesetima, prilikom plaćanja karticom mogao si dodati “tip” i to se daje radniku na plaću te nije oporezivo. Mislim da država ne bi trebala profitirati od manče, to nema smisla, mišljenja je.
Konverzija je za ugostitelje koji u svojim objektima nude mogućnost plaćanja karticom prošla daleko bezbolnije.
– Naši gosti znaju da smo mi na kartičnom. Molili smo se da kada prođe 1. siječnja imamo što više kartica, jer nam olakšava poslovanje. Stvarno je tako. I bilo je jako puno, 40, 50 posto plaćanja putem kartice. To se sada zadržalo. Vjerujemo da ćemo u sljedećih par godina sigurno otići na 70 posto kartičnog, zaključuje Ivanković.