Više od 24 tisuće poginulih u potresu, predsjednik Sirije obrušio se na Zapad

Šesti je dan od kako je Tursku i Siriju pogodio katastrofalan potres. Potraga za preživjelima još uvijek traje, a iz sata u sat sve su manje šanse za pronalaskom preživjelih.

U Turskoj je zasad potvrđeno 20.665 osoba, dok je u Siriji poginulo 3.553 ljudi. Time je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 24.218.

Prema najnovijim informacijama, broj ozlijeđenih porastao je na oko 80 tisuća ljudi, a gotovo 93 tisuće žrtava evakuirano je iz pogođenog područja.

Hrvatski veleposlanik u Turskoj, Hrvoje Cvitanović za Danas.hr potvrdio je spomenute brojke pa se dotaknuo kako je sve manje vremena za stradale koji su i dalje ispod ruševina.

– Uvijek će se u medijima pokazivati neki koji su imali sreće, ali glavnina nažalost – bolje da ni ne mislimo o tome, rekao je Cvitanović.

Poslani su konvoji humanitarne pomoći među kojima je i Hrvatska.

– Imamo 5 šlepera koji su iz odluke Vlade, dva šlepera Caritasa i jedan kamion Hrvatskog Crvenog križa. Ovdje pokazujemo našu sinergiju svih humanitarnih organizacija i države pomoći narodu koji je stradao u Turskoj, rekao je u petak Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite prije samog ispraćaja konvoja.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je tijekom svog prvog obilaska pogođenog područja od potresa u petak kritizirao Zapad jer izbjegavaju njegovu zemlju, a poručio je da ovu krizu vidi za poticanje ublažavanja izolacije Siriji, ako već ne od SAD-a i EU-a, onda od arapskih zemalja.

– Zapad je dao prednost politici nad humanitarnom situacijom, rekao je skupini novinara tijekom posjeta u Alepu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...