Tvrtke u SAD-u teško nalaze radnike pa su zato prošle godine naručile hrpu robota

Tvrtke u Sjevernoj Americi sve teže pronalaze radnike i lani su naručile rekordan broj robota, prije svega za potrebe industrije električnih vozila i baterija, pokazali su podaci udruge A3.

Tvrtke, većinom iz Sjedinjenih Država, naručile su u 2022. godini nešto više od 44.100 robota, za 11 posto više nego u godini ranije, najviše otkada je Udruženje za podupiranje automatizacije A3 počelo prikupljati podatke.

“Nestašica radne snage ne popušta”

Vrijednost tih strojeva iznosila je ukupno 2.38 milijardi dolara i bila je 18 posto veća nego u godini ranije, podaci su A3.

“Čini se da nestašica radne snage ne popušta”, zaključio je Jeff Burnstein, predsjednik A3, komentirajući najnovije podatke.

Mnoge tvrtke teško pronalaze radnike u trenutku kada je u SAD-u stopa nezaposlenosti najniža od davne 1969., a brzo rješenje vide u automatizaciji.

Većina robota koristit će se za rukovanje materijalima

Više od polovine prošlogodišnjih narudžbi stiglo je od proizvođača automobila i njihovih dobavljača, segmenta koji dugo već predvodi u automatizaciji američkih tvornica. Većina naručenih robota koristit će se za rukovanje materijalima, kategoriju poslova u ekspanziji koja uključuje rukovanje robom unutar tvornica i skladišta.

Čini se, ipak, da je potražnja za robotima oslabila pred kraj godine, pa se nameće pitanje koliko će snažna biti 2023. u svjetlu promjenjivih obrazaca potrošnje kućanstava i oštrog rasta kamatnih stopa kojim globalne središnje banke žele zauzdati visoku inflaciju, primjećuje Reuters.

– Četvrto tromjesečje podupirala je snažna automobilska industrija, ali pale su narudžbe iz drugih sektora, primijetio je čelnik A3.

“Neki kupci naručuju više robota samo da osiguraju što im je potrebno”

U nekim segmentima potražnja se vjerojatno smanjila zbog promjena u obrascima ponašanja kupaca u usporedbi s pandemijskim razdobljem, nagađa.

– Vidjeli ste da su tvrtke poput Amazona zaustavile gradnju novih skladišta, što znači da su vjerojatno otkazale ili odgodile kupnju nove automatizacije, dodaje.

Mogući su razlog pada narudžbi robota i nagomilane zalihe u vrijeme pandemije, kako bi se izbjegli problemi u opskrbnom lancu, napominje. Proizvođači su primijetili da neki kupci naručuju više robota samo da osiguraju što im je potrebno, objašnjava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...