Rubeša Dukiću: “Kao gradonačelnik potegli ste jako loše poteze i to vas čini jako lošim gradonačelnikom”; Dukić: “Vi ste donijeli odluke, a da ne znate posljedice”

Tematika amandmana i proračuna našla se i na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Između ostalih, na tu je temu vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša postavio pitanje zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću pitavši ga zašto se u vrijeme Božića, kad je bilo vrijeme nade, odlučio na retoriku zastrašivanja svojih sugrađana. Pri tom je, dakle, mislio na cirkularno pismo koje je s Narodnog trga upućeno svim korisnicima proračuna.

– Zašto ste pričali kako tete u vrtićima neće imati plaće, kako je grad zaustavljen na svim razinama, a svjesni ste bili, imate pored sebe stručne službe i pročelnika za financije, da postoji nešto što se zove nužno financiranje, čak i da Gradsko vijeće, koje je u nemogućnosti funkcionirati, može donijeti odluku o nužnom financiranju. To su sve politički pojmovi i izrazi financijski koji davaju sigurnost ljudima kad se i desi ovakva situacija, zakon je to predvidio, kad se desi situacija da se dvije političke strane ne mogu usuglasiti oko proračuna da ljudi  koji se financiraju iz proračuna ne osjećaju nikakvu štetu. Pitam zato što su me zvali. Zvali su me čak i obitelji tih zaposlenica jer ne nalazimo se baš u mirnim vremenima, rat je u Ukrajini, inflacija je, prešli smo na euro, cijene su se digle, ljudima je trebala utjeha od nekog tko ih vodi, a on ih je odlučio doslovno prestrašiti, pitao se Rubeša.

Dukić je i ovog puta ostao pri svome da on kao odgovorna osoba mora upozoriti korisnike o čemu se radi, kad je u pitanju blokada proračuna.

– Ni jednim izrijekom nisam napomenuo da plaće neće biti, to nigdje nećete naći. Naći ćete o problemima do kojih je doveo nezakoniti proračun. Kad imate nezakonit proračun svi korisnici su upozoreni da će biti određenog odstupanja. Kao prvo imate osam dana da ispravite svoje pogreške, niste to napravili. Potom ide odluka o nužnom financiranju, i to je vrijeme kad su kasnile plaće. Ono što mene još više muči, kako ste sami rekli, u vrijeme inflacije, kada treba polako dizati plaće, taj proračun je uključivao i podizanje plaće svim korisnicima, tako i vatrogascima i tetama, a taj je nezakoniti proračun omogućio da oni imaju 10 posto manju plaću. Svaka odluka nosi svoju posljedicu. Na Gradskom je vijeću da vidi smjer kako te nelegalnosti da se isprave i da se konačno dođe do nekog proračuna koji će ovom gradu omogućiti normalan život, odgovorio mu je Dukić.

No, Rubeša, dakako, nikako nije bio zadovoljan odgovorom.

– Meni je jasno da mi imamo različite poglede na život. Vi vidite sve bijelo, ja možda vidim crno ili obrnuto. Vi pričate neistine jer proračun nije nezakonit. Ako su nezakoniti neki amandmani, proračun je zakonito izglasan od vijećnika ovog tijela, vi ste taj koji je to blokirao. Isto tako, vi ste taj koji ste znali za te pojmove od nužnog financiranja pa nadalje, ali odlučili ste se za tu agendu koju ste komunicirali javno. Ne znam kako sad možete doći i reći da vi niste niti jednim izrijekom rekli da su plaće upitne. Vi ste svoju kampanju radili na tome da ste dobar čovjek, ovo su jako loši politički potezi. Ja neću ulaziti u to kakav ste vi čovjek, to će reći vaša obitelj i prijatelji, ali kao političar i kao gradonačelnik potegli ste jako loše poteze i to vas čini jako lošim gradonačelnikom, poručio mu je vijećnik Akcije mladih.

Dukićev odgovor išao je u tom smjeru vlastite odgovornosti i ozbiljnosti pristupa poslu.

– Ja se isto volim šaliti, a onaj tko me pozna u mom poslu kad se bio u ratu i bolnici, zna da mi to nije strano, ali u poslu prvenstveno treba bit odgovoran, a odgovornost znači da izvršavaš onako na što se vi svi pozivate, na zakonitosti. Nešto što možeš ispraviti kažeš “To mogu ispraviti”, a nešto što se ne može ispraviti treba reći da se ne da ispraviti. I te vaše odluke…, trebate znati koje su posljedice, a vi ste donijeli odluke a da ne znate posljedice. Ja kao kirurg, ginekološki, znate gdje sam proveo najviše vremena u svojoj edukaciji – samo na komplikaciji. Moja osnovna briga je bila kako riješiti komplikacije. Svatko zna nešto napraviti, ali komplikaciju ne baš svatko. Ovo je vrijeme kada se ništa nije dalo ispraviti, ali sad i vi učite komplikacije i vjerujem da smo se uputili k nekom novom proračunu, da ćemo razgovarati pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti, završio je gradonačelnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...