Optužena za krađu otišla na godišnji; Jurlina: “Žao mi je, riječ je o sjajnoj sutkinji. Sama je shvatila da nije prikladno da donosi presude”

Držati se zakona. To je jedino što predsjednik Trgovačkog suda u Zadru, Tomislav Jurlina, u ovom trenutku može napraviti. Iako, kako sam kazuje, svjestan da ljudima pravni rječnik i procedura nisu zanimljivi, da bi se bilo što poduzelo u slučaju sutkinje optužene da je krala odjeću i nakit u trgovini C&A, treba se držati odredbi Zakona o Državnom sudbenom vijeću. A zakon kaže da u ovoj fazi sudbenog postupka, što god Jurlina privatno mislio, ne može napraviti ništa osim čekati.

Trenutna situacija je takva da je optužnica podnesena s prijedlogom da se izda kazneni nalog. Udaljenje s posla u ovom trenutku nije zakonski moguće sprovesti. Ipak, u dogovoru s predsjednikom Jurlinom, optužena je odlučila spustiti svoju sudačku palicu.

Priča je vrlo neugodna, to vam je jasno. Sutkinji se stavlja na teret kazneno djelo za koje je zapriječena kazna od tri godine zatvora. Predsjednik suda, ali i predsjednik Visokog suda, predsjednik Vrhovnog suda te ministar pravosuđa mogu Državnom sudbenog vijeću podnijeti zahtjev za udaljenjem suca, u ovom slučaju sutkinje, od suđenja, odnosno s posla. Međutim, da biste vi mogli podnijeti taj zahtjev ,mora biti formalno započet kazneni postupak. Kazneni postupak ovom slučaju može početi na dva načina. S obzirom na to kakva je optužnica predložen je kazneni nalog. Ako sud prihvati i donese presudu o kaznenom nalogu, u tom trenutku je započeo kazneni postupak i možemo razgovarati o zahtjevu za udaljenjem. Ako sud odbije donijeti tu presudu, onda se ide u takozvani redovni kazneni postupak i vi onda imate institut potvrde optužnice. Znači, ako nema kaznenog naloga, mora biti potvrđena optužnica. Mi smo sad u fazi da je optužnica podnesena s prijedlogom da se izda kazneni nalog. Nije donesen kazneni nalog, nije odbijeno njegovo donošenje da bi se išlo u potvrdu optužnice. Dakle, ja sada moram čekati. Što god ljudi mislili, ne mogu se igrati, zakon je takav kakav jest. Je li on dobar ili nije, nije na meni da prosuđujem, objašnjava nam Jurlina.

Mimo optužbi, za kolegicu ima riječi hvale. Kazuje kako se radi o kvalitetnom sucu, ali i osobi koja je razumno prihvatila odmaknuti se od suđenja.

Meni je iznimno žao. Kolegijalno smo porazgovarali. Radi se o kolegici koja je sjajan sudac. Što se tu dogodilo, ja ne mogu govoriti. Razgovarali smo, bila je jako konstruktivna. Zajedno smo došli do zaključka da je malo, narodski rečeno bezveze, da ona sudi pod ovakvim okolnostima. Dakle, u nekom smo vakumu i zaključili smo da nije prikladno da u ovoj situaciji donosi presude. Ovo zaista jest neugodna situacija. Znam da nije atraktivno, ali dogovorili smo se da ona ode na godišnji odmor, a mi ćemo za desetak dana najvjerojatnije znati na čemu smo, kazuje predsjednik zadarskog Trgovačkog suda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...