Računi za struju s 30 tisuća skočili na preko 100 tisuća kuna, Tržnica Zadar nabavlja solarnu elektranu: “Još nam preostaje riješiti najveću potrošnju na Poluotoku”

Dok Europa razmišlja kako riješiti krizu energenata koja se nametnula kao jedan od gorućih problema, mnogi su se okrenuli zelenoj energiji.

Tržnica Zadar odlučila je smanjiti trošak električne energije instalacijom solarne elektrane, potvrđuje nam direktor Tomislav Letinić.

Radi se o Veletržnici, to je jedino mjesto kojim upravlja Tržnica, a da nije na Poluotoku i da ima ravan krov. Njega smo iskoristili maksimalno. Riječ je o solarnoj elektrani od maksimalnih 28 kilovata, voljeli bismo da je moglo biti i više. U ožujku prošle godine prijavili smo se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, na program poticanja obnovljivih izvora energije za poduzeća. Krajem godine su izašli rezultati i obaviješteni smo da smo prošli te smo potpisali ugovor. Pokrenuli smo proceduru nabave i očekujemo da ćemo do travnja solarnu elektranu izgraditi i pustiti u pogon. Financijski gledajući cijela investicija je iznosila 200 tisuća kuna. Preko 80 smo dobili od Fonda za zaštitu okoliša, a ostatak financiramo sami, upoznaje nas Letinić.

Privreda u Hrvatskoj na udaru je visokih cijena električne energije zbog energetske krize, pa je struja za pojedine firme poskupila i 300 posto.

I mjesečni troškovi Tržnice Zadar nekoliko su puta veći nego u istom periodu lanjskih godina. S 30 tisuća kuna, računi za struju skočili su na nevjerojatnih 100 tisuća, u najudarnijim mjesecima i više.

S tih 28 kilovata trebali bismo pokriti skoro cijele naše potrebe za električnom energijom na Veletržnici. Izdaci su ogromni. U periodu od petog do desetog mjeseca prošle godine, kada je naglo skočila struja, nama su prosječni računi koji su prošlih godina iznosili 30-ak tisuća kuna došli i do 100, u srpnju i kolovozu preko 100 tisuća kuna. Ostaje nam još problem kako riješiti najveću potrošnju koja je na Poluotoku. No, evo, ono što smo maksimalno mogli napraviti, gdje su čisti imovinsko pravni odnosi i gdje smijemo ugraditi solarnu elektranu, to smo i učinili, zaključuje Letinić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...