Jednostavan recept za brzu savijaču s višnjama i grizom koji podsjeća na djetinjstvo

Ponekad najjednostavniji sastojci čine najukusnije slastice. Ako želite spojiti topli desert i hrskavu teksturu, dobre stare savijače su pravi izbor.

Tijesto za savijače nam je lako dostupno u gotovo svim trgovinama pa je ovaj desert gotov u svega pola sata.

Kombinacija griza i višanja bila je dobro poznata i našim bakama koje su bile jako vješte u pripremanju ove tradicionalne slastice.

Jedan takav, starinski i provjereni recept s nama je podijelila Mirjana Marčinko Šmit, s bloga Od slatkoga slađe.

Njezin recept za savijaču s višnjama je tako dobar i jednostavan, a osvojit će vas na prvu jer baš miriše na djetinjstvo.

Savijača s višnjama i grizom – sastojci

  • 600 – 700 g višanja iz kompota
  • 100 g griza
  • 80 – 100 g šećera
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mineralne vode
  • 500 g kora za savijače
  • 1-2 žlice šećera za posipanje

Savijača s višnjama i grizom – priprema

  1. Pećnicu uključite na 200 stupnjeva.
  2. Višnje ( svježe, iz zamrzivača ili kompota) pomiješajte s grizom i šećerom. Ostavite sa strane.
  3. Pomiješajte ulje i mineralnu vodu.
  4. Odvojite kore – četiri puta po tri kore tako da dobijete četiri savijače koje sadrže tri lista.
  5. Koru premazati uljem i vodom, posuti prstohvatom šećera pa poklopiti korom. Ponoviti postupak i s drugom korom, a na treću staviti smjesu s višnjama pa uviti. Ponoviti postupak sa svim korama.
  6. Složiti na pleh obložen masnim papirom, premazati uljem i vodom pa posuti šećerom.
  7. Peći u zagrijanoj pećnici 30 – 40 minuta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...