Jednostavan recept za brzu savijaču s višnjama i grizom koji podsjeća na djetinjstvo
Ponekad najjednostavniji sastojci čine najukusnije slastice. Ako želite spojiti topli desert i hrskavu teksturu, dobre stare savijače su pravi izbor.
Tijesto za savijače nam je lako dostupno u gotovo svim trgovinama pa je ovaj desert gotov u svega pola sata.
Kombinacija griza i višanja bila je dobro poznata i našim bakama koje su bile jako vješte u pripremanju ove tradicionalne slastice.
Jedan takav, starinski i provjereni recept s nama je podijelila Mirjana Marčinko Šmit, s bloga Od slatkoga slađe.
Njezin recept za savijaču s višnjama je tako dobar i jednostavan, a osvojit će vas na prvu jer baš miriše na djetinjstvo.
Savijača s višnjama i grizom – sastojci
- 600 – 700 g višanja iz kompota
- 100 g griza
- 80 – 100 g šećera
- 1 dl ulja
- 1 dl mineralne vode
- 500 g kora za savijače
- 1-2 žlice šećera za posipanje
Savijača s višnjama i grizom – priprema
- Pećnicu uključite na 200 stupnjeva.
- Višnje ( svježe, iz zamrzivača ili kompota) pomiješajte s grizom i šećerom. Ostavite sa strane.
- Pomiješajte ulje i mineralnu vodu.
- Odvojite kore – četiri puta po tri kore tako da dobijete četiri savijače koje sadrže tri lista.
- Koru premazati uljem i vodom, posuti prstohvatom šećera pa poklopiti korom. Ponoviti postupak i s drugom korom, a na treću staviti smjesu s višnjama pa uviti. Ponoviti postupak sa svim korama.
- Složiti na pleh obložen masnim papirom, premazati uljem i vodom pa posuti šećerom.
- Peći u zagrijanoj pećnici 30 – 40 minuta.