Građani negoduju, kava od 13 kuna nije 2 eura! Predstavnik zadarskih ugostitelja: “Gdje kupac ne može ili ne želi platiti, neće dolaziti. To je jedino rješenje”
Nakon korona šoka uslijedila je velika recesija. Za mediteranskog čovjeka nema bolje formule za kratki bijeg od surove stvarnosti od upijanja sunca na štekatu uz šalicu omiljene kave.
Ulaskom u Novu splasnuo je optimizam s kojim ulazimo u narednih 365 dana. Ugostitelji su nam servirali gorak okus i već u prvim danima 2023. osvijestili nam da s uvođenjem eura nastupaju novi problemi.
Većina ih je zaokružila cijene naviše. Građani su šokirani, kava od 13 kuna nije 2 eura, poručuju im.
“Danas sam išao na kavu, obični expresso, i platio je 1,60 eura, u kafiću u Supernovi. To je prijašnjih 12 kuna. Bezobrazno dignuta cijena jer sam to plaćao prije samo 10 kuna. Moj način borbe protiv ovoga je odluka da neću više plaćati nikome tu cijenu. I točka”, piše naš čitatelj.
Predstavnik zadarskih ugostitelja Robert Kovačević poručuje kako svaki gost ima izbor.
– To generaliziranje da se cijena podigla na dva eura nije jasna. Koja vrsta kave, koja lokacija? Ne znam, bilo je za očekivati da će ljudi reagirati. Kupac je najbitniji u cijeloj priči, on ako ne želi ili ne može platiti jednostavno neće dolaziti na određenu lokaciju i to je možda jedino rješenje. Ljudi moraju ići tamo gdje im odgovara, gdje su prema njima fer i korektni i gdje će za svoj novac dobiti uslugu kakvu oni žele. Stvarno ne treba ići u nekakav međusobni rat, to nema smisla. Pretpostavljalo se da će se cijene zaokruživati. Nitko od ugostitelja nije mogao to učiniti baš u sitno. Nažalost, ovo sve je došlo u trenutku kad su i struja i najmovi i radnici i repromaterijali poskupili. Ne opravdavam nikoga, ali tako je. Na gostima je da odaberu. Evo, baš se javljam iz Trsta. Ovdje je cijena kave na šanku drugačija nego kad sjedite. Mislim, što bi bilo da to uvedemo u Hrvatskoj? Tko bi onda sjedio na terasi i pio. Radi gostiju se nadam da se to neće dogodili, ali sve mi se čini da idemo u tom pravcu, kaže zadarski predsjednik Ceha ugostitelja.