Ove dvije popularne voćke mogu biti okidači boli kod artritisa
Plodovi sadrže solanin za koji se smatra da pogoršava simptome artritisa, a solanin sadrže i određene vrste povrća.
Mnogo ljudi živi s artritisom i drugim problemima sa zglobovima, a u pitanju je stanje koje može uzrokovati bol, oticanje i upalu, kao i probleme s pokretljivošću. Iako još nema lijeka za artritis, postoje načini za upravljanje simptomima, piše Express.
Poput mnogih zdravstvenih stanja, prehrana može igrati ulogu u ublažavanju ili pogoršanju stanja. Zdravstveno tijelo, Povjerenstvo liječnika, upozorilo je protiv određene hrane koja može djelovati kao “okidač boli”.
“Iako su genetski čimbenici važni, studije pokazuju da čimbenici načina života, uključujući prehranu, igraju ulogu. Ako imate reumatski artritis, promjena prehrane bi vam mogla pomoći, a možda čak i potpuno eliminirati bol. U istraživačkim studijama, mnogi ljudi koji su izbacili određenu hranu koja je okidač otkrili su da se njihova bol smanjuje ili nestaje”, kažu iz Povjerenstva liječnika.
Razlog je, vjerojatno, to što određena hrana izaziva upalu u zglobovima.
“Kada nestane te hrane, nestane i upale. ispitivanje više od 1000 pacijenata s artritisom pokazalo je da crveno meso, šećer, masnoće, sol, kofein i velebilje najčešće pogoršavaju stanje.” Navode jabuke i rajčice kao “uobičajene okidače boli” koje treba izbjegavati. Naime, i jabuke i rajčice sadrže solanin, glikoalkaloidni otrov.
Jedna studija, objavljena u Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications 2013., razmatrala je vezu između solanina i artritisa. “Solanin je otrovni spoj koji se proizvodi u biljkama kao što su krumpir, rajčica i patlidžan kada je izložen svjetlu. Istraživanje provedeno je na 18 ženki albino štakora u postmenopauzi kako bi se istražio učinak solanina na simptome reumatoidnog artritisa. Podaci ove studije pokazali su da starije osobe i osobe u postmenopauzi koje pate od artritisa i otečenih zglobova moraju eliminirati ili izbjegavati te biljke kako bi ublažile bolove u zglobovima i smanjile uništavanje tkiva”, zaključila je studija.
Međutim, tu su tvrdnju dovela u pitanje druga zdravstvena tijela. Kanadsko društvo za artritis preporučilo je da vidite kako vaše tijelo reagira na hranu koja sadrži solanin. “Iako istraživanje nije utvrdilo vezu između tih biljaka i upale, neki ljudi s artritisom prijavljuju pogoršanje simptoma nakon što su pojeli to povrće i voće”, navodi se, prenosi Poslovni dnevnik.
Ako mislite da utječu na vaše simptome ili na neki drugi način uzrokuju da se osjećate loše, možete ih pokušati izbaciti iz prehrane na dva tjedna. “Polako ponovno uvedite hranu jednu po jednu u razmaku od dva ili tri dana”, preporučuju.
Druge namirnice koje sadrže solanin su:
krumpir
patlidžan
paprika