Jesu li zadarski ugostitelji spremni na euro? Ceh: “Cijene ćemo zaokružiti, no u naredna tri mjeseca neće biti većih poskupljenja”

Dok još mnogi muku muče s pribavljanjem kovanica eura i prilagodbom na novu valutu, naši ugostitelji su, ako je suditi prema onome što nam je ispričao Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja grada Zadra, itekako spremni.

Svi smo fiskalizirani, imamo fiskalne račune, kase, servere koji nas vode… Sve je to odavno dovedeno u red i taj prelaz će biti manje više bezbolan, barem što se tiče tehničkog dijela. Što se tiče onog dijela gdje su u pitanju ljudski odnosi, tu će biti dosta problema, jer ljudi mahom ne poznaju vrijednost eura, ne znaju koliko je jedan, dva ili pet eura i kako bi ih trebalo preračunavati. To će vjerojatno dovoditi do nekih konfuzija, ali kako gledam po televiziji ljudi su dosta susretljivi prema nama i imat će razumijevanja. Cijene će više manje ostati iste, ali zaokružene na neku decimalu kako bi bilo jednostavnije funkcionirati i raditi… Prilagodba će biti dosta duga, ne samo što se tiče ugostiteljstva, već maloprodaje općenito, kaže nam Kovačević.

I prije uvođenja eura znatno su poskupjele brojne usluge. I ugostitelji su, uslijed poskupljenja energije i sirovina, bili primorani na korekcije. No, sama konverzija ne bi trebala imati prevelik utjecaj na porast cijena.

Ispijanje kave u kafićima dnevni je ritual većine Hrvata. Hoće li i dalje biti dostupna svakome?

Nikome od ugostitelja nije u interesu raditi kalkulacije, pogotovo u ovom zimskom periodu kada će na svim poljima nešto poskupjeti. Više postavljaju cijene kroz promišljanje što ljudi mogu platiti. Tu dolazi do jednog kompromisnog rješenja. Tako da ne vjerujem da će biti nekih velikih povećanja cijena. Iznosi se mogu zaokružiti za eventualno pet ili deset lipa, da bi se lakše poslovalo, oduzimalo i zbrajalo. Možda se neka osjetnija povećanja mogu očekivati pred sezonu i dolazak turista, što će onda, naravno, utjecati na ljudi. No, u narednih tri ili četiri mjeseca ne vjerujem da će doći do nekih većih poskupljenja. Ni jedan ugostitelj nema interes povećati cijene, pa da nema gostiju, dapače, kazuje nam.

Euri su fizički veći. Centi su vrijedniji od lipa, stoga ih je i više. Kao takvi, mogli bi raditi problem blagajnama i konobarskim novčanicima.

Tko god da je uveo kartice, povećao mu se prihod. U restoranima čak preko 50 posto. Turisti izbjegavaju plaćati s kešom. Provizije na kartice su smanjene, tako da mislim da bi se ugostitelji trebali prilagođavati i uvoditi kartično poslovanje. Poslovanje će biti puno jednostavnije. Čak se i neki zakoni o manči uvode pa će konobari moći na ovaj način istu i naplaćivati, mišljenja je Kovačević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...