Betonizacija ili revitalizacija? “Ništa od Hyatta, izgradit će 220 već prodanih stanova i pobjeći iz Zadra”, “Na krovu je park, radi se i jezerce. Projekt je zelen”

Od 2015. pišemo o podizanju hotela u nekadašnjoj zgradi Maraske.

Žuta višekatnica bivše zadarske tvornice likera jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada koji daje posebnu vizuru na samom ulazu u luku.

Njezina preobrazba u luksuzan hotel zaziva dolazak elitnog turizma na naše područje. Karta je to s kojom je investitor brzo kupio i vlastodršce i javnost.

No, otvara se pitanje radi li se ovdje o revitalizaciji zapuštenog prostora ili pak betonizaciji koja će kao pošast današnjice zanemariti i poharati gradski ambijent s ciljem ubiranja što veće dobiti investitora.

Hoće li projekt donijeti dramatičnu promjenu pitoreskne vizure, posebice sada, kada se uz izgradnju hotela pojavio i plan podizanja dvjesto brendiranih stanova?

Gradski vijećnici koji su prisustvovali sastanku s predstavnicima turske Dogus grupe na temu dizajnerskih izmjena projekta Maraska, nemaju usuglašeno mišljenje.

Na sastanku s Dogusom prezentirano nam je novo idejno rješenje, odnosno sve što se radi na čestici. Uglavnom, projekt je u odnosu na onaj prošli puno prihvatljiviji i zeleniji. To znači da podrazumijeva puno više prirodnog terena, stabala, zelenih površina… Čak je i na krovu predviđeno podizanje jedne vrste parka koji će biti na raspolaganju korisnicima i stanarima. Također, unutar bloka planira se park s jezercem. Sve to će se puno bolje i ljepše nadovezati na urbanu sredinu s obzirom na to da se do same čestice nalazi i park Maraska. S druge strane, imamo i nekoliko površina u vlasništvu države koje su i dalje ostaju zelene oaze u parku. Tako da, puno primjereniji projekt nego što je bio prvotno, kaže nam Daniel Radeta iz SDP-a.

Mate Lukić, HSP-ov gradski vijećnik ne dijeli ovaj stav. Mišljenja je da je posrijedi prekomjerna stambena izgradnja.

Poprilično zanimljiva situacija. Svaki projekt koji smo mi do sada predlagali na gradskom vijeću nailazio je otpor vijećnika Enijevih nezavisnih i SDP-a. Sjećamo se kada je Meštović izjavio da HAK neće proći, da nema više zgrada i betonizacije u gradu, a jučer dođu Turci, kažu da će, karikiram, napraviti nebodere, zgrade, 220 stanova i oni su ‘za’, nemaju čak niti pitanja. Podržavaju projekt bezuvjetno, ostao sam u šoku. A isti ti Turci, došli su prije deset godina, obećali izgraditi Hyatt, krenuli su s pričom i onda su zadnje tri godine samo nestali. Sada imaju oporbu na svojoj strani, a ista im je radila ogromnu političku štetu. Odjednom ih podržava za nastavak gradnje – a što je to nego betonizacija? Dok sam ja postavljao pitanja, vijećnik Daniel Radeta se digao i rekao da podržava projekt. Očekivao sam barem od Enija da će se uključiti, ipak su njegovi glasno protiv betonizacije, ali pitanje je postavila jedino Adela Frank i to vezano za način prodaje stanova, kaže Lukić.

Saznavši da turski investitori već znaju da im kupci budućih elitnih stanova dolaze iz Mađarske, Austrije te hrvatske dijaspore, sumnjičav je prema njihovim namjerama.

Što oni žele napraviti? Dakle, prividno se nešto radi, već imaju kupce za dvjesto stanove, tu je lova čista, a projekt za hotel će samo nekom prodati i doviđenja. Da Hyatt stvarno stoji iza svega, hotel bi do ljeta zasjao. Turci muljaju, tu su već toliko godina, a što su napravili? I sad odjednom dolaze s 220 stanova za koje su unaprijed našli kupce…, zaključuje Lukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...