U Kinu u Svetom Filipu i Jakovu održava se etnoglazbena radionica Lidije Bajuk , a možete pogledati i izložbu Kap na dlanu

Umjetnička organizacija Irida poziva na etnoglazbenu radionicu Lidije Bajuk i multimedijalnu izložbu Kap na dlanu, koje će se održati 14. listopada 2022. s početkom u 18:00 sati u društveno-kulturnom centru Kino u Sv. Filipu i Jakovu.

Radionica Tradicijske običajno-obredno prakse i hrvatske tradicijske pjesme o vodi etnoglazbenice i etnologinje doc. dr. sc. Lidije Bajuk obuhvaća izbor hrvatskih ophodno-koledarskih pjesama koje tematiziraju vodu. Voditeljica etnoradionice ih u okviru južnoslavenske usmene književnosti postavlja u mitološki kontekst, nakon čega polaznici uz glazbenu pratnju uživo uče nekoliko starijih tradicijskih napjeva o vodi.

Multimedijalna izložba prikazuje vrela, bunare, hidrogeološke i povijesne karte s područja
biogradsko-zadarskog priobalja i Ravnih kotara, informativne table o lokalnoj kulturnoj baštini i
arheološkim nalazištima te četiri video projekcije sa plesnim filmovima koji interpretiraju pojavu
vode, oživljavajući zanimljive lokalitete, tradicijske običaje, glazbu i narodne priče.

Aktivnosti se provode u sklopu trogodišnjeg projekta Kap na dlanu Umjetničke organizacije Irida.
Projekt tematizira vodu, a kroz sintezu glazbene, vizualne i suvremene plesne umjetnosti interpretira i promovira lokalnu kulturnu i prirodnu baštinu s područja Zadarske županije. Autorice i umjetničke voditeljice Lucija Mikas i Anđela Bugarija projektom žele ukazati na važnost vode, neizostavnog dijela ljudskog postojanja i svakodnevice, s pozivom da je čuvamo kao kap na dlanu.

Radionica je otvorena za širu javnost a sudjelovanje je besplatno. Zahvaljujemo pokroviteljima projekta: Ministarstvo kulture i medija RH, Zadarska županija, Općina Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica Općine Sv. Filip i Jakov, Općina Bibinje, Turistička zajednica Općine Bibinje, Turistička zajednica Pakoštane, Udruga Napredak i Maškovića Han.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...