Istraživanja pokazuju: Žene se lakše od muškaraca bore s covidom

Iako bolest i smrt ne pošteđuje nikoga, žene imaju tendenciju lakše se boriti s njima od muškaraca. Prema nedavnom istraživanju, muškarci su u većem riziku od covida-19 u usporedbi sa ženama. Što to čini žene otpornijima na virus?

Doktor Vichar Nigam za Times of India ističe: – Istina je da žene bolje podnose covid u usporedbi s muškarcima i postoje mnogi razlozi za to. Također, istina je da su žene manje podložne da obole od covida-19 i njegovih brojnih mutacija u usporedbi s muškarcima.

Žene imaju manje receptora za covid-19

Genetički gledano, receptore koronavirusa, zvane ACE-2 češće se može pronaći kod muškaraca u usporedbi sa ženama. Stoga, zahvaljujući tom receptorum, virus se može širiti na više organa i to uzrokuje da muškarci imaju veće probleme s virusom nego žene.

Žene se bolje prilagođavaju

Kod žena je taj receptor rijeđi i zato se one bolje prilagođavaju i lakše bore s virusom od muškaraca. Iako virus jednako prevladava kod oba spola, s obzirom na razliku u ACE 2 receptoru, žene se učinkovitije bore protiv covida. Postoji mnogo studija koje su potvrdile ovu teoriju.

Žene se bolje brinu o vlastitom zdravlju

Isto tako, žene će ćešće pribjegavati kućnim pripravcima za bolje zdravlje imunološkog sustava i tako se tijelo lakše bori s infekcijom, prenosi  N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...