Krunoslav Capak: “Razgovaramo o petoj dozi cjepiva za koronu”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na HRT-u je govorio o novom cjepivu protiv gripe. U Hrvatsku je, kaže, stiglo 600 tisuća doza najkvalitetnijeg tetravalentnog cjepiva te savjetuje cijepljenje protiv gripe, osobito onima u ugroženim skupinama.

“U Hrvatsku je stiglo tertravalentno cjepivo – najbolje na tržištu. Sadrži dvije varijante A virusa i dvije varijante B virusa. Prema predikcijama WHO-a i prema onome što je do sada izolirano, imamo i mi 11 slučajeva i 12. nepotvrđeni, cjepivo je pogođeno i vjerojatno će nas štititi u određenoj mjeri. Dobro je da se cijepimo jer nas barem štiti od teških oblika bolesti”, rekao je Capak.

Kaže da je na južnoj hemisferi bilo puno više gripe nego prethodnih godina.

“Nitko ne zna kakva će biti gripa ove sezone. Na južnoj hemisferi, koja nam nekad služi za predikcije kakva će biti sezona kod nas na sjevernoj, je bilo puno više gripe nego inače jer su prije bile protuepidemijske mjere pa smo se tako štitili. Australci kažu da se radi o umjerenoj sezoni. Nitko ne zna što će biti kod nas”, rekao je Capak.

Očekuje da će se potrošiti svih 600 tisuća doza, a kaže da Hrvatska uvijek može nabaviti još.

Govorio je i o koroni.

Na prvu dozu se u cijeloj zemlji odlučuje svega 20-ak ljudi dnevno, dok se, primjerice, trećom dozom cijepilo gotovo milijun stanovnika. Od ljeta su preporuke za primanje i četvrte doze, a posljednjih dana se priča čak i o petoj dozi.

“Razgovaramo o petoj dozi zato što sada znamo da imunitet nakon preboljenja ili nakon cijepljenja traje tri do četiri mjeseca. Nema dokaza da ta peta doza donosi neku dobrobit onima koji su se cijepili, ali to je zato što je prekratko vrijeme i zbog toga se to snažno ne preporučuje. U ovom trenutku ne možemo donijeti takve poruke jer nemamo znanstvenih dokaza, ali oni koji se žele cijepiti petom dozom, to je dopušteno. Osobno sam se cijepio petom dozom prije dva tjedna jer mi je prošlo sedam mjeseci od četvrte doze”, rekao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...