Butković čestitao na 70 godina emisije ‘Pomorska večer’: “I ja sam ju redovito slušao. Imala je emocionalni utjecaj na nas, ali i kreirala pomorsku politiku”

Kultna emisija  Hrvatskoga radija – Pomorska večer, sinoć je u Zadru na brodu “Sveti Šime II” proslavila 70 godina neprekinutog emitiranja, odakle je bilo izravno emitirano slavljeničko izdanje tradicionalne i popularne radijske emisije. Na svečanosti su bili nazočni potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, te glavna urednica Hrvatskoga radija Eliana Čandrlić-Glibota, državni tajnik Josip Bilaver, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, ravnatelj Lučke uprave Željko Kneževič, brodari, pomorci te brojni drugi uzvanici.

Ministar Butković istaknuo je kako je Pomorska večer ušla u krv i živote svih onih povezanih s morem te postala nezaobilazni faktor svim pomorcima koji su navigavali u ono vrijeme kada su “vijađi” trajali puno duže nego danas.

“Pomorska večer je uvijek bila spona s obitelji i Domovinom, tako da je ovo zaista veliki jubilej koji čestitam svima koji su radili i rade na ovoj emisiji. I ja sam ju redovito slušao jer osim što je imala taj jedan emocionalni utjecaj na sve nas, ona je onda, a i danas otkrivala, usmjeravala i kreirala pomorsku politiku, budući da je osim onih pozdrava i emocija imala i tematiku kojom se bavila, a to je da pomorsko gospodarstvo, pomorski zakon i sve ono što se odnosi na pomorstvo bude bolje i uspješnije i tu je Pomorska večer bila nezaobilazni factor”, istaknuo je Butković.

Legendarna emisija prvi put je emitirana pod naslovom Emisija za pomorce Radija Zagreb. S popularnom špicom “Mornari, hrabri k’o legende glas…”, pjesmom kojoj je autor David Kabalin, Emisija za pomorce prvi put je emitirana 8. srpnja 1952. godine, od 18.30 sati. Pokretač i dugogodišnji urednik emisije je Branko Knezoci, a na nju je bio potaknut spoznajom o teškoćama što su ih u to vrijeme naši pomorci imali u održavanju veze s obiteljima. Sve je počelo kada je Knezoci snimao reportaže na Bliskom istoku.

U uvjetima je ograničene komunikacije u prošlom stoljeću za obitelji pomoraca veoma važno je bilo doznati na kojemu se moru ili u kojoj svjetskoj luci nalaze njihovi dragi. Za pomorce, koji su bili umorni od čekanja, neizrecivo nostalgični i puni čežnje za svojim obiteljima, s kojima nisu imali načina uspostaviti kontakt, itekako je bio važan taj komunikacijski most u eteru. Rubrike “Poruke i pozdravi pomorcima i pomoraca njihovim obiteljima” te “Izvještaji o kretanju brodova” postale su stalnim i prepoznatljivim znakom emisije sve do danas. Nekoć je emisija, koja je trajala dva sata, uključivala mnoštvo pisama punih poruka koje su završavale željama i pozdravima: “Našemu dragom pomorcu želimo mirno more, brzi povratak kući” i “Pozdrav posadi broda…”

Iako su nove tehnologije promijenile dosta toga, još uvijek ima onih koji žele pozdraviti nekoga svoga na moru. Uz priče naših pomoraca i probleme koji ih prate, emisija obrađuje najšire teme iz pomorstva te donosi priče o ljudima s mora i na moru. Pomorska večer jednako je slušana u priobalju kao i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a zahvaljujući suvremenim tehnologijama prisutna je i u domovima naših iseljenika.

Iz Zadra emisiju svakoga petog ponedjeljka uređuje i vodi Vladimir Šetka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...