Patrola po zadarskim centrima; Šećera nema ‘ni za lijek’! Provjerili smo i provode li se ograničenja cijena

Na dvije godine izolacije zbog pandemije koronavirusa nadovezao se rat na europskom tlu i nestašica hrane, zbog čega nam stvarnost sve više nalikuje na scenarij filmova apokalipse.

Napravili smo malu patrolu po najvećim zadarskim trgovačkim centrima, kako bismo provjerili vlada li nestašica, ali i provode li se ograničenje cijena koje je stupilo na snagu.

Neki prizori više nalikuju srednjovjekovnom vremenu Velike gladi negoli 21. stoljeću.

U Lidlu, Plodinama i Konzumu – šećera nema ‘ni za lijek’. Palete i poličari s ovim neizostavnim sastojkom svakog kućanstva – zjape prazni. Kupcima je jedino, barem za sada, na raspolaganju šećer u kockama ili prahu.

Stručnjaci objašnjavaju da je jedini razlog novonastaloj situaciji – panika! Navodno nema problema sa zalihama na domaćem tržištu, što je nedugo potvrdila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, već je do nestašice došlo uslijed Vladine odluke o zamrzavanju cijena.

Predsjednik Saveza udruga malih trgovaca iznosi, pak, drugu stranu priče. Dio trgovaca namjerno povlači šećer iz podaje zbog uredbe državnog vrha. Cijena ovog proizvoda im je, kaže, niža od nabavne pa posluju s negativnom maržom.

S druge strane, ograničenje cijena u maloprodaju nije se u tolikoj mjeri reflektiralo na dostupnost ostalih namirnica.

Sjetimo, kontrole cijena odnose se na devet prehrambenih proizvoda.

Cijena za jestivo suncokretovo ulje po litri ne smije prelaziti 15.99 kuna, najviša maloprodajna cijena trajnog mlijeka s 2.8 posto mliječne masti po litri ne smije biti viša od 7.39 kuna.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5.99 kuna, a oštrog brašna tip T-400 po kilogramu ne smije biti veća od 6.29 kuna.

Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24.99 kuna po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32.99 kuna po kilogramu.

Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24.99 kuna.

Provjerili smo drže li se trgovci u Zadru novih ograničenja koje za cilj imaju očuvati kupovnu moć građana.

U Lidlu je ulje za tri lipe jeftinije od gornje granice maloprodajne cijene. Iznosi 15.95 kuna. Dosta jeftinije je oštro brašno. Njegova cijena, kako smo gore naveli, ne smije prelaziti 6.29 kuna, dok se ovdje može naći za 5.59 kuna po kilogramu. U Konzumu je sve na gornjoj granici Vladine uredbe. Glatko brašno, baš kako je propisano, iznosi 5.99, a ulje 15.99 kuna. Mlijeko je za lipu jeftinije od maksimalno dopuštene cijene i košta 7.38 kuna.

I u Plodinama je mlijeko, baš kao i u Konzumu 7.38, a ulje, koje je do nedugo iznosilo 18.99 sada je za 16 posto jeftinije i iznosi maksimalnih 15.99. Iako na njegovoj etiketi piše da je riječ o akciji, ona bi, barem prema Vladinoj zakonskoj regulativi, trebala ostati na snazi sve dok se ne ukinu ograničenja cijena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...