Gdje je zapelo s aplikacijom o trošenju gradskog novca zbog koje Enio prijeti stopiranjem projekata? Mijolović: “Treba utvrditi sadržaj i minimalni skup podataka”

Gradski vlastodršci desetljećima su trošili javni novac bez polaganja računa javnosti.

No, pritisak oporbe i građanstva koji je stigao kao posljedica brojnih afera, nametnuo je nužnost transparentnog izvještavanja o lokalnim financijama.

Tim se potezom želi smanjiti mogućnost koruptivnih radnji, odnosno spriječiti samovoljno trošenje novca poreznih obveznika od strane gradskih čelnika.

Na zadnje održanoj sjednici Gradskog vijeća, Enio Meštrović pod motom “građani moraju znati di ide novac” postavio je ultimatum. Dok god ne zaživi aplikacija putem koje će građani imati uvid u trošenje javnog novca, njegova struja neće podržati ni jedan projekt izvršne vlasti.

Akt o uvođenju otvorenog i transparentnog proračuna Grada Zadra jednoglasno je prihvaćen na rujanskoj sjednici Gradskog vijeća 2021.

Zašto do danas nije uvedena spomenuta aplikacija, upitali smo Ivana Mijolovića, pročelnika za financije.

Na sjednici Gradskog vijeća 15. rujna 2021. godine usvojen je prijedlog zaključka o Uvođenju otvorenog i transparentnog proračuna sa rokom implementacije 31.12.2022. godine. Osim Odluke Gradskog vijeća, Grad Zadar je obvezan i na temelju članka 144. stavka 10. Zakona o proračunu javno objavljivati informacije o trošenju sredstava na svojim mrežnim stranicama na način da te informacije budu lako dostupne, pretražive i strojno čitljive. Na temelju članka 144. stavka 12. Zakona o proračunu ministar financija naputkom će utvrditi okvirni sadržaj, minimalni skup podataka te način javne objave o trošenju sredstava na mrežnim stranicama. Ministar financija još nije donio Naputak u kojem će se utvrditi okvirni sadržaj, minimalni skup podataka te način javne objave o trošenju sredstava na mrežnim stranicama. Grad Zadar će ispoštovati navedenu Odluku Gradskog vijeća u zadanom roku, odgovorio nam je pročelnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...