Uvijek je vrijeme za pizzu – predlažemo ovu ljetnu varijantu s nadjevom u kojem glavnu riječ vode tikvice
Rezultat pripreme mora biti lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Da biste to postigli, slobodno si pomozite dodavanjem brašna sve dok ne dobijete gipko i mekano tijesto koje pustite da odmara barem 45 minuta, piše Večernji.
Pizza s tikvicama
Za tijesto:
500 g brašna za pizzu tip 00
1 vrećica kvasca + žlica brašna i šećera
50 ml mlijeka
280 ml mlake vode
žličica soli
2 žlice maslinova ulja
Nadjev:
250 g ricotta ili mascarpone sira
2 srednje tikvicesol, papar, čili
maslinovo ulje
50 g tvrdog sira po izboru
Priprema
Pomiješajte kvasac sa žlicom brašna i šećera te prelijte zagrijanim mlijekom i dobro izmiješajte. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira. U većoj posudi prosijte brašno, dodajte mu sol i dobro izmiješajte. U brašno dodajte dignuti kvasac, mlaku vodu i žlicu ulja pa umijesite tijesto.
Mijesite navedene sastojke nekoliko minuta, sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruku (po potrebi si pomozite dodavanjem brašna sve dok ne dobijete gipko i mekano tijesto).
Tijesto lagano premažite maslinovim uljem, vratite u zdjelu, prekrijte i pustite da se diže barem 45 minuta (što duže, to će biti prozračnije).
Tijesto podijelite na dva dijela, polovicu stavite na papir za pečenje, dobro razvucite, prebacite na pleh i premažite ricottom ili mascarponeom, lagano posolite i popaprite, po želji dodajte i čilija.
Po siru rasporedite tikvice izrezane na kolutiće, začinite solju i paprom i prelijte s malo maslinova ulja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 °C (ventilacija) na donjoj rešetki 10 – 15 minuta. Na sredini pečenja pospite ribanim sirom po izboru. Serviranje: prelijte s malo maslinova ulja, pospite bosiljkom i ribanim sirom.
Poslužite uz salatu od rikole i šunku.