U Perušiću Benkovačkom ispred kapelice sv. Jure održana 14. Večer duhovne poezije

Poezija je nešto što čovjeku koji je sluša daje jedan  poseban osjećaj, osobito ako je ta ista pezija pisana u ime Božje, u ime svetosti, dobra.

Tada njezina moć osvaja ljudsko srce i tada ona još i više raste. Takva poezija već godinama stanuje u Benkovcu, u njegovom naselju Perušić Gornji, gdje se u petak, 12. kolovoza 2022.godine održala 14. Večer duhovne poezije.

Još jednom se potvrdilo da tajna uspjeha u životu nije u tome da čovjek radi ono što voli, već da voli ono što radi. I uistinu, brojni pjesnici koji su se tu večer okupili ispred kapele Sv. Jure, uvjerili su na da oni, zapravo, rade ono što vole.

Stihovi duhovne poezije koji su nastali iz njihova pera izlazili su iz, također njihovih grla, u dvosatnom programu, za koji se slobodno može reći, bio je vrhunski.

Nakon što se svim nazočnima biranim riječima obratio u ime pokrovitelja Grada Benkovca gradonačelnik Tomislav Bulić i 14. Večer duhovne poezije proglasio otvorenom, redom su se sa po jednom ili dvije duhovne pjesme smjenjivali Mladen Baraba iz Paljuva, Neno Bačelić iz Šibenika, Slavica Maričić i Smiljana Tomić iz Zagreba, Branko Antunović iz Perušića, nekoliko pjesnikinja iz Književne likovne unije ˝Vlaho Bukovac˝ iz Splita: Senka Čulin, Ljiljana Jerončić, Nives Štambuk, Marija Vukoša, potom iz Knina pjesnici Ante Nadomir Tadić Šutra,Veronika Stanić Tomić, te Fabijan Lovrić koji je svoju duhovnu poeziju interpretirao putem mobilnog telefona, budući da u posljednje vrijeme zbog zrdavstvenih poteškoća nije više u mogućnosti pohoditi ovakve susrete, makar je zajedno s Brankom Antunovićem i Zvonkom Čulinom inicirao i organizirao pjesničke susrete u Benkovcu, ali i drugdje.

Nastupili su još i Danijela Martinović i Zatona Šibenskog, Marija Ivoš iz Zadra, te Jure Zubović svećenik iz Vira, a čitana je i poezija njegovog pokojnog brata, također svećenika don Nediljka. Inače, don Jure Zubović, virski župnik, ujedno je prije početka programa Večeri duhovne poezije, u obližnjoj crkvi Uznesenja BDM predvodio svetu misu. Isto tako valja napomenuti kako je, prije prvih stihova duhovne poezije, nastupio i mladi bravurozni violinist iz Zadra Luka Čačić, kojemu korijeni po ocu potiču iz benkovačkog sela Bruška, a po majci iz Perušića Donjeg. Sve pjesnike prilikom čitanja stihova njihove poezije na gitari je pratio svećenik iz Poličnika don Damir Juričin.

I ovaj novi susret pjesnika i drugih sudionika podsjetio je kako moć poezije ne smije oslabiti, a osobito ako je obojana i uljepšana onim dubokim, produhovljenim i časnim.

14. Večer duhovne poezije u Perušiću koja se inače svake godine održava u čast Majke Božje, ujedno nebeske zaštitnice župe Perušić, zajednički su organizirali Župa Perušić, Gradska knjižnica Benkovac, TZ Ravni kotari i, za ovakve susrete uvijek spreman dati sve od sebe, domaći pjesnik i umjetnički fotograf Branko Antunović. On svojom pozitivnom energijom i dobrom voljom već dugih 14 godina šalje pozitivne signale i nudi ovu neizmjernu ljepotu koja krasi duhovni izričaj, okupljajući pjesnike i autore iz svih krajeva Lijepe naše, ali i izvan naših granica.

Na žalost ove godine se pozivu organizatora nisu mogli odazvati pjesnici iz BiH, budući da se ondje ponovno razbuktala pandemija koronavirusa. Branko Antunović se ujedno na kraju i zahvalio svim sudionicima i suorganizatorima, kao i onima koji su pružili svesrdnu pomoć u organizaciji i održavanju ovoga susreta. Oduševljenje je bilo očigledno i među samim sudionici među kojima je bilo i debitanata, pjesnika koji se amaterski bave pisanjem poezije, ali i profesionalnih autora koji su na poseban način pokazali svoju kreativnost.

Na kraju je domaćin svima uručio posebne zahvalnice i poklone za sudjelovanje na ovogodišnjoj Večeri duhovne poezije. Upriličen je i domjenak na samom mjestu održavanja programa koji su pripremile mještanke i mještani Perušića, a posebnu dobrodošlicu i okrijepu svojim je gostima i sudionicima programa priredio Branko Antunović u varoši Guzića u ˝avliji˝ njegovog ćaće pod starom murvom.

Sve u svemu, bila ovo još jedna predivna večer u Perušiću koja, po svemu sudeći, nezaustavljivo krči dalje put svoje bogate tradicije a slijedeća nas njegova staza vodi dogodine do jubilarne 15.Večeri duhovne poezije, piše Mihovil Mijo Brkić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...