Što je uopće kefir i zašto bi ga svi trebali piti, a evo i kako ga napraviti doma
Kefir je specifični mliječni proizvod iz skupine fermentiranih mlijeka. Povjesničari vjeruju da je nastao prije nekoliko stoljeća u planinama Kavkaza, u blizini današnje Turske. Riječ kefir izvedena je iz turske riječi keif, što u prijevodu znači dobar osjećaj. Dobiva se ostavljanjem živih kultura (kefirnih zrna) da fermentiraju u mlijeku oko 24 sata.
Kefirna zrna
Kefirna zrna sastoje se od proteina, polisaharida i mješavine nekoliko vrsta mikroorganizama, kao što su kvasci i bakterije. Ove vrste zdravih bakterija ili probiotika nisu dostupne u jogurtu, a pomažu u održavanju probavnog sustava i sprječavaju rast štetnih bakterija u crijevima. Vitamini, poput vitamina K i B-12, proizvode se u crijevima, a probiotici u kefiru olakšavaju tu proizvodnju.
Jača imunološki sustav
Kefir pomaže u jačanju imunološkog sustava, poboljšava probavu, pomaže u regulaciji kolesterola i ima brojne druge korisne učinke.
Oko 70% imunološkog sustava smješteno je u probavnom sustavu. To znači da ondje žive brojne dobre bakterije i gljivice koje ubijaju loše mikroorganizme. Zdrava se crijeva lako rješavaju toksičnog otpada i apsorbiraju sve potrebne minerale i vitamine.
Problemi nastaju kada se crijeva ne mogu riješiti toksičnog otpada i/ili apsorbirati vitamine i minerale. Takvi su problemi često povezani s nezdravom prehranom. Posljedice loših prehrambenih navika mogu dovesti do probavnih smetnji i imunoloških reakcija te prerasti u kronične bolesti. Iz tog razloga našem probavnom sustavu potrebna je dodatna pomoć u očuvanju ravnoteže i zato su probiotici iznimno važni.
Kefir i mršavljenje
Kefir je bogat proteinima, tako da ovaj napitak stvara osjećaj sitosti koji dulje traje. Kalcij i vitamin K2 u mliječnom kefiru ubrzavaju razgradnju masti i smanjuju njihovo skladištenje.
Redovito pijenje kefira trebalo bi pomoći u snižavanju lošeg kolesterola i razine šećera u krvi te poboljšati reakciju tijela na inzulin. Sve to pridonosi ubrzanom metabolizmu, što sprječava skladištenje masti. Znanstvenici nastavljaju proučavati vezu između mršavljenja i probiotika.
Napravite ga sami
Priprema kefira je vrlo jednostavna, a pruža vam priliku da uživate u svim bogatstvima i zdravstvenim dobrobitima ovog napitka. Možete napraviti točno onoliko kefira koliko vam je potrebno i prilagoditi ga vlastitom ukusu, a imate i bolju kontrolu nad kvalitetom.
U usporedbi s kefirom koji možete kupiti u trgovinama, domaći napitak sadrži puno više aktivnih tvari specifičnih za kefir, koje su važne za zdravlje. Uzgajanjem i čuvanjem domaćeg mliječnog kefira u staklenoj posudi izbjeći ćete neželjeno izlaganje toksinima iz plastike. Samostalnom izradom kefira uštedjet ćete novac i stvoriti manje otpada.
Recept za kefir
Sastojci
- 1 l punomasnog mlijeka
- 0,5 žličice kefirnih zrna
- staklena posuda
- drvena kuhača
- cjedilo
Priprema
Stavite kefirna zrnca u staklenku
Stavite kefirna zrnca u staklenku i dodajte mlijeko, ostavljajući oko 2 cm prostora ako koristite staklenku s poklopcem ili najmanje 5 cm prostora za staklenku prekrivenu krpom.
Ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata
Ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi između 18 i 24 sata. Kada se mlijeko zgusne, dobili ste kefir. Možda se stvrdnuo i razdvojio, pri čemu su se stvorili džepovi sirutke, ali to je sasvim normalno.
Procijedite ili spremite u hladnjak
Ako ga ne možete ili ne želite odmah procijediti, stavite ga u hladnjak kako biste zaustavili daljnju fermentaciju kojom okus može postati prilično jak. Kefir možete procijediti bilo kada tijekom sljedećih 48 sati.
Procijedite kefir u stakleni vrč ili bocu. Zrna su prilično čvrsta i podnose lagano miješanje.
Koristite odmah ili ohladite
Možete ga popiti odmah ili ohladiti (malo limunove korice ili kap limunovog soka daje izvrstan svježi okus). Čuvanje u hladnjaku usporit će fermentaciju mikroba i trebao bi ostati upotrebljiv 7-10 dana.
Ponovite postupak
Da biste napravili još kefira, isperite staklenku, vratite zrnca (nemojte ih prati, nema potrebe) i krenite iznova.