Ove biljke i začini potiču zdravlje jetre, pokušajte ih koristiti što češće u prehrani
Jetra je važan organ kojeg često zanemarujemo. Jetra sudjeluje u čišćenju tijela, apsorpciji nutritivnih spojeva i rješavanju toksina. Jetru možemo promatrati kao centar tijela u kojem se organizam čisti od kemijskih spojeva. Kada jetra svoj posao ne odrađuje kako treba, tada dolazi do nastanka simptoma poput kroničnog umora, hormonalne neravnoteže i glavobolje. Pravilno funkcioniranje svih organa u tijelu uvelike ovisi o tome u kakvom je zdravstvenom stanju jetra. Zdravi ste onoliko koliko je zdrava vaša jetra.
Dobro je znati da postoje prirodna bilja i začini koji mogu potaknuti rad jetre. Istraživanja su također pokazala da neke biljke direktno potiču zdravlje jetre i mogu smanjiti rizik od nastanka ciroze, hepatitisa B i C, piše Centar zdravlja.
Čičkovo mlijeko
Čičkovo mlijeko je jedan od najpopularnijih prirodnih rješenja za poboljšanje zdravlja jetre. Mlijeko od čička se smatra korisnim za jetru jer ima moćna antioksidacijska svojstva koja će pomoći u ispiranju toksina, regeneraciji oštećenog tkiva jetre i potaknut će proizvodnju žuči. Jedan od aktivnih spojeva mlijeka je silimarin koji potiče zdravlje jetre, ublažava upalu i pomaže u prevenciji fibroze jetre. Klinička ispitivanja su pokazala da mlijeko od čička može smanjiti broj slučajeva smrti uzrokovanih bolestima jetre.
Maslačak
Kada su u jednom istraživanju znanstvenici hranili laboratorijske miševe ekstraktom maslačka, ustanovili su da on može potaknuti rad jetre. Maslačak ima moćna antioksidacijska i protuupalna svojstva. Najčešće se koriste listovi maslačka, ali je i korijen maslačka učinkovit. Već se tisućljećima koristi kao diuretik i za prevenciju ciroze jetre.
Sladić
Sladić je odličan za ublažavanje simptoma bolesti jetre. Nekoliko je istraživanja pokazalo da svakodnevna konzumacija sladića može pomoći u prevenciji raka jetre i ublažiti simptome hepatitisa. Također, sladić može smanjiti štetno djelovanje toksina na zdravlje jetre.
Artičoke
Artičoke štite jetru od niza štetnih spojeva jer imaju odlično antioksidacijsko djelovanje. Artičoke potiču regeneraciju jetre i proizvodnju žuči koja je neophodna za pravilan rad jetre. Nekoliko kliničkih istraživanja pokazuje da artičoke mogu smanjiti razinu triglicerida u tijelu.
Kurkuma
Kurkuma pripada istoj porodici biljaka kao i đumbir. Stimulira enzime koji detoksiciraju jetru, a istraživanja su pokazala da kurkuma može spriječiti širenje stanica raka. Inicijalna istraživanja su pokazala da ekstrakt kurkume može spriječiti replikaciju virusa hepatitisa B. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, je povezan sa smanjenjem razine triglicerida. Oni su povezani s metaboličkim poremećajima, kao što je povećani postotak visceralnog masnog tkiva, inzulinska rezistencija, masna jetra i dijabetes.
Rosopas
Rosopas ili žuta trava je jedna od najboljih biljaka za poticanje zdravlja jetre. Najčešće se koristi za liječenje stanja povezanih s hepatitisom, kao što je žutica, a također potiče detoksikaciju jetre. Čisti krv, ima antibakterijska i antimikrobna svojstva. Iako znanstvenicima još uvijek nije jasan točan način na koji rosopas djeluje, vjeruju da je za to zaslužno poticanje proizvodnje žuči koja potiče rad probavnog sustava i detoksicira jetru.
Korijen cikorije
Korijen cikorije se već dulje vrijeme koristi u liječenju mnogih bolesti jetre. Stari Rimljani su ovu biljku koristili za čišćenje krvi, a Egipćani i za čišćenje jetre. Korijen cikorije pomaže u prevenciji formiranja žučnih kamenaca. Probavni sustav počinje bolje raditi, čime se poboljšava i sastav krvi. Dugoročno gledano, to pozitivno utječe na zdravlje jetre i žučni mjehur. Korijen cikorije se može koristiti u zaštiti jetre od štetnog djelovanja prekomjerne količine kave i alkohola.
Cikla
Cikla se smatra moćnim prirodnim lijekom za jetru. Potaknut će detoksikaciju jetre. Betanin, spoj kojeg pronalazimo u cikli, može pomoći u prevenciji i liječenju bolesti jetre. Osim toga, cikla sadrži niz drugih nutritivnih spojeva, uključujući pektin koji pomaže u uklanjanju toksina iz jetre. Ciklu što kraće termički obrađujte jer se termičkom obradom gube njena svojstva.