Neke pekarnice u Zadru zabranjuju prodaju pola ili kvarat kruha: “U našoj pekari to ne radimo, to nije u redu, neki ljudi nemaju…”

Kilogram kruha odavno je prešao 20 kuna, a u zadarskim pekarnicama više nije moguće kupiti četvrtinu ili pola kruha, javlja RTL Danas. Najveći gradski proizvođač zabranio je trgovinama da režu štruce.
Dominik Zmaj, vlasnik pekarnice iz Zadra u kojoj je još uvijek moguće kupiti pola kruha, kaže da kupci većinom kupuju cijele štruce.
– Kod nas je to još moguće. Doduše, kupci uglavnom kupuju cijelu štrucu, pa nema toliko tih polovica navečer koje se bace. A što se tiče cijena, nama je jasno što ljudi misle. Pokušavamo maksimalni zadnji biti koji će dignuti tu cijenu, kaže.
Ljudima nije jasna odluka
– To što su napravili nije u redu, jer neki ljudi nemaju novaca da mogu kupiti cijeli kruh, a u biti i ne treba, jer moraju ga na kraju bacat šta je opet na današnju krizu lipo, rekao je Zvonko iz Zadra.
– Nije mi jasna ta odluka, a vjerojatno nije nikome jasna zašto se mora uzeti cijeli kruh, kazao je Željko.
– Ne slažem se s tim. Zašto ne bi žena koja je sama ili recimo muž, tribaju pola kruha danas, zašto da kupuje cijeli kruh?, rekao je Luka.
Kupci su se žalili, ali bezuspješno
– Mi u našoj kompaniji smatramo da treba omogućiti i ljudima koji imaju i manji broj članova domaćinstava, da kupe određenu vrstu kruha koju žele, a da ne moraju jesti slijedeća dva-tri dana, nego da mogu kupiti u manjim količinama, rekao je Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.
Kupci su se već žalili, ali bez uspjeha.
– To Državni inspektorat ne kontrolira niti može bilo šta napraviti, nego da su potrošači zapravo ti koji reguliraju tržište. Prema tome, ako se u prodaji pojavi nešto što im ne odgovara, onda to jednostavno treba prestati kupovati i ići tamo gdje nam odgovara, rekla je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.