Danas je Svjetski dan čupavaca. Napravite ih savršene po ovom receptu…

Popularni čupavci nisu izmišljeni u Europi, zapravo stižu s drugog kraja svijeta, daleke Austrailje a nastali su nekad između 1896. i 1901. godine. Priča kaže kako su čupavci (eng. lamingtons) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi bilo kakav kolač.
S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte od vanilije, umočio je u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Tradicionalni lamingtoni se mogu prepolovitipa napuniti tučenim vrhnjem ili češće marmeladom, od primjerice – jagoda.
Najveći su ispekli na Novom Zelandu
Najveći čupavac je napravljen 2020. godine na Novom Zelandu, a težio je 2.770 kilograma, kao 50.000 onih normalne veličine. S trona je svrgnuo australski rekord iz 2011. godine, koji je teži 2.361 kg i bio je velik kao 45.000 “normalnih” čupavaca.
Tradicionalna su hrana Australije i uvijek se pripremaju na Dan Australije, i to od 1901. kada je u nacionalnim novinama izašao prvi recept. Svjetski dan čupavaca je 21. srpnja, i bila bi prava šteta ne proslaviti ga.
Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i mirišljavi kokos kombinacija su kojoj je teško reći “ne”. Upravo je zato ovo idealan kolač za cijelu obitelj – za svaku priliku.
Recept za odlične čupavce dobili smo od food bloggera Josipa Gavrana iz Dugog Sela koji nije odustao dok nije došao do savršenog omjera, piše Index.
Donosimo ga u nastavku…
Sastojci
Biskvit
- 250 g šećera
- 3 jaja
- 200 ml mlijeka
- 200 ml ulja
- 12 g vanilin šećera
- 200 g brašna
- 12 g praška za pecivo
Preljev
- 200 g čokolade za kuhanje
- 120 g maslaca
- 300 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 1 žlica ruma
- 150 g kokosovog brašna
Priprema
Biskvit
- Izmiksajte jaja i šećer
Mikserom sjedinite šećer i jaja, dok ne dobijete glatku pjenastu smjesu. - Dodajte mlijeko i ulje
Dodajte mlijeko, ulje i vanilin šećer, miksajte kako bi se sastojci sjedinili. - Umiješajte brašno i prašak za pecivo
U posebnoj posudi žlicom sjedinite brašno i prašak za pecivo. Postepeno je dodavajte u tekuću smjesu, uz konstantno miješanje žicom. - Smjesu za biskvit stavite peći
Smjesu ulijte u lim za pečenje, dimenzija 30×30 cm prethodno obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20-25 minuta. - Biskvit ohladite i narežite
Pečeni kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi zatim izrežite na kocke ili pravokutnike veličine koja vama odgovara.
Preljev
- Na laganoj vatri sjedinite sastojke
Na laganoj vatri sjedinite čokoladu, maslac, mlijeko i šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi, zatim posudu maknite s vatre i dodajte rum. Dobro promiješajte. - Biskvit umočite u čokoladu i kokos
Pečeni i narezani biskvit prvo pomoću dvije vilice umočite u čokoladni preljev zatim u kokosovo brašno. Ostavite ih na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku da se čokolade stegne.