Jeste li kad čuli za rastezljivi sladoled ii ‘boozu’? Evo kako možete sami napraviti ovu poslasticu s Bliskog Istoka
Rastezljivi sladoled je desert s Bliskog istoka koji stanovnici tamo zovu ‘booza’, a riječ je o smrznutom mliječnom desertu napravljenom od mastike i salepa; brašna gomolja biljaka iz porodice orhideja koje ovoj slastici daje jedinstvenu, rastezljivu teksturu.
Booza se priprema postupkom lupanja i rastezanja u bubnju zamrzivača, a s vremenom su slastičari u nju počeli dodavati i različite okuse.
Do danas je tako sačuvan i jedan recept za boozu nekoliko stotina godina star pa u Damasku u Siriji još postoji slastičarnica u kojoj se može pronaći rastezljivi sladoled po originalnoj recepturi.
Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po toj deliciji pa turisti iz cijelog svijeta tamo idu probati boozu.
Recept za boozu star je nekoliko stoljeća.
Sastojci za oko 500 ml
- 1 litra punomasnog mlijeka
- 200 g šećera (1 šalica)
- 1 žlica sahlepa (može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu)
- 3 do 4 komada mastike (prirodna smola koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu
Priprema
Mastiku izmrvite u fini prah pa pomiješajte sa šećerom i salepom. Dodajte to u lonac (bolje je ako ima deblje dno) s vrućim mlijekom (ne smije proključati) i miješajte na laganoj vatri oko pola sata do 40 minuta. Kad se smjesa zgusne, maknite je sa štednjaka i izlijte u posudu u kojoj će ići u zamrzivač.
Miješajte smjesu kako je pokazano niže u videu nekih tri do pet minuta pa stavite u zamrzivač na pola sata do 40 minuta, izvadite, pa opet smjesu promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak 4 do 6 puta dok se smjesa ne zgusne i postane rastezljiva.
Na kraju rastezljivi sladoled stavite u kornet ili u čašice i pospite sjeckanim pistacijem, prenosi Večernji.
Kako booza izgleda, možete pogledati i ovom videu…