Ovaj recept za najmekaniju uskršnju pogaču oduševit će podjednako vaše ukućane i goste

Veselimo se svakom blagdanskom stolu, a osobito onom za Uskrs. Mladi luk, svježe kuhana jaja, šunka, sir i vrhnje te rotkvice na sami nam spomen mame smiješak na lice, a kada u cijelu kombinaciju uključimo još i uskrsni kruh pincu – zadovoljstvu nema kraja. Meka, podatna, slatka – pinca je kraljica uskrsnih stolova.

Ovu uskrsnu pogaču u Zagorju, Prigorju i Turopolju tradicionalno nazivaju još i jajaricom, dok ju pak Dalmatinci zovu sirnicom. Ovaj blagdanski kruh peče se na prostorima Hrvatske još od davnina, a nekoć je bio sličniji običnom kruhu jer se nije stavljalo toliko šećera.

Inače, pinca je navodno potekla iz doba Mletačke republike kada je u širu upotrebu ušlo dizano tijesto. U prošlosti su slastice, kolači i deserti bili luksuz koji su si mogli priuštiti samo najbogatiji slojevi društva ili su se pak pekli samo za posebne prigode poput blagdana i vjenčanja. Iako pincu danas možemo u različitim verzijama kupiti i napraviti tijekom cijele godine, ona se i dalje tradicionalno veže uz Uskrs.

U starijim receptima u pincu ide iznimno velik broj jaja, zbog čega je ona imala karakterističnu žutu boju tijesta. Iako ju u Dalamaciji nazivaju i sirnicom, ovaj kolač nema nikakve veze sa sirom. U njega tradicionalno idu grožđice, pinjoli i malo ruma, a netko voli staviti i šafran kako bi se dodatno naglasila žuta boja. Kako se u korizmi ljudi odriču jedenja jaja, u pincu se zato stavlja i po 12 žumanjaka kako bi se sve to odricanje nadoknadilo bogatim blagdanskim stolom za Uskrs.

Mi smo izabrale nešto ekonomičniji, ali jednako ukusan recept za mirisnu i meku pincu koja će oduševiti svako nepce.

Sastojci

  • 200 ml mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 550 g glatkog brašna
  • 50 ml ulja
  • 3 žumanjka
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2-3 prstohvata soli
  • korica 1 limuna
  • korica 1 naranče
  • 1 žlica ruma ili rakije
  • 1 veća sitno naribana jabuka

Priprema

U posudu za miješenje odmah dodaj sve sastojke pa zamijesi tijesto. Mijesi ga barem pet minuta kako bi postalo skroz glatko i samo se odlijepilo od posude. Zatim naribaj jabuku na sitni ribež i sve poveži, a zatim zamiješano tijesto prebaci u blago nauljenu posudu i ostavi da se diže otprilike tri sata na toplom.

Kada se tijesto diglo, ponovno ga premijesti i podijeli na dva jednaka dijela. Oblikuj dvije kugle i stavi pince na tepsiju, a zatim ih premaži razmućenim jajem. Kada je tijesto spremno, na samom vrhu ga razreži u obliku križa i po želji pospi listićima badema.  Ostavi tijesto tako spremno da naraste barem još sat vremena.

Nakon što se još jednom diglo, tijesto premijesti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva te ostavi da se peće oko 45 minuta.  Kada porumene, prekrij ih masnim papirom kako ne bi izgorjele. Nakon 45 minuta i provjere vilicom je li tijesto pečeno, možeš ih izvaditi iz pećnice, piše portal Žena.

Na ovoj poveznici možete pogledati i ostale savjete za Uskrs koje vam donosimo…

Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...