Ovaj recept za najmekaniju uskršnju pogaču oduševit će podjednako vaše ukućane i goste
Veselimo se svakom blagdanskom stolu, a osobito onom za Uskrs. Mladi luk, svježe kuhana jaja, šunka, sir i vrhnje te rotkvice na sami nam spomen mame smiješak na lice, a kada u cijelu kombinaciju uključimo još i uskrsni kruh pincu – zadovoljstvu nema kraja. Meka, podatna, slatka – pinca je kraljica uskrsnih stolova.
Ovu uskrsnu pogaču u Zagorju, Prigorju i Turopolju tradicionalno nazivaju još i jajaricom, dok ju pak Dalmatinci zovu sirnicom. Ovaj blagdanski kruh peče se na prostorima Hrvatske još od davnina, a nekoć je bio sličniji običnom kruhu jer se nije stavljalo toliko šećera.
Inače, pinca je navodno potekla iz doba Mletačke republike kada je u širu upotrebu ušlo dizano tijesto. U prošlosti su slastice, kolači i deserti bili luksuz koji su si mogli priuštiti samo najbogatiji slojevi društva ili su se pak pekli samo za posebne prigode poput blagdana i vjenčanja. Iako pincu danas možemo u različitim verzijama kupiti i napraviti tijekom cijele godine, ona se i dalje tradicionalno veže uz Uskrs.
U starijim receptima u pincu ide iznimno velik broj jaja, zbog čega je ona imala karakterističnu žutu boju tijesta. Iako ju u Dalamaciji nazivaju i sirnicom, ovaj kolač nema nikakve veze sa sirom. U njega tradicionalno idu grožđice, pinjoli i malo ruma, a netko voli staviti i šafran kako bi se dodatno naglasila žuta boja. Kako se u korizmi ljudi odriču jedenja jaja, u pincu se zato stavlja i po 12 žumanjaka kako bi se sve to odricanje nadoknadilo bogatim blagdanskim stolom za Uskrs.
Mi smo izabrale nešto ekonomičniji, ali jednako ukusan recept za mirisnu i meku pincu koja će oduševiti svako nepce.
Sastojci
- 200 ml mlijeka
- 1 suhi kvasac
- 550 g glatkog brašna
- 50 ml ulja
- 3 žumanjka
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 2-3 prstohvata soli
- korica 1 limuna
- korica 1 naranče
- 1 žlica ruma ili rakije
- 1 veća sitno naribana jabuka
Priprema
U posudu za miješenje odmah dodaj sve sastojke pa zamijesi tijesto. Mijesi ga barem pet minuta kako bi postalo skroz glatko i samo se odlijepilo od posude. Zatim naribaj jabuku na sitni ribež i sve poveži, a zatim zamiješano tijesto prebaci u blago nauljenu posudu i ostavi da se diže otprilike tri sata na toplom.
Kada se tijesto diglo, ponovno ga premijesti i podijeli na dva jednaka dijela. Oblikuj dvije kugle i stavi pince na tepsiju, a zatim ih premaži razmućenim jajem. Kada je tijesto spremno, na samom vrhu ga razreži u obliku križa i po želji pospi listićima badema. Ostavi tijesto tako spremno da naraste barem još sat vremena.
Nakon što se još jednom diglo, tijesto premijesti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva te ostavi da se peće oko 45 minuta. Kada porumene, prekrij ih masnim papirom kako ne bi izgorjele. Nakon 45 minuta i provjere vilicom je li tijesto pečeno, možeš ih izvaditi iz pećnice, piše portal Žena.
Na ovoj poveznici možete pogledati i ostale savjete za Uskrs koje vam donosimo…