Otvoren prvi hrvatski restoran u kojem kuhaju – roboti: Tihi, radišni i skuhaju savršeno jelo baš svaki put

Ako ste ikad u restoranu dobili jelo kojim, iz bilo kojeg razloga, niste bili zadovoljni, onda će vas Bots&Pots oduševiti. Baš kako i samo ime govori, na 80-ak kvadrata u središtu Zagreba, od danas kuha nekoliko “kuhara” koji će baš svaki put skuhati savršeno jelo. Njihova tajna? Oni su roboti.

Ova svojevrsna svjetska premijera plod je ideje i rada nekolicine entuzijasta iz Splita koji su na njoj radili proteklih sedam godina. Od početne ideje do realizacije prošli su uspone i padove i stotine više ili manje ukusnih jela skuhanih u postupak prilagođavanja recepta robotima. No, uspjeli su. I roboti, koji su u potpunosti plod hrvatske pameti – kako hardverski, tako i softverski, sad bez problema mogu skuhati cijeli niz jela “na žlicu” – od crnog rižota preko različitih njoka i tjestenine do gulaša.

Glavni I odgovorni za recepte je mladi chef, Vedran Varvodić, koji je svoje kulinarske vještine brusio po Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Kako kaže, gušt mu je bio prihvatiti se ovog izazova i prilagoditi recept za robote. A kakvi su roboti u kuhinji?

Tihi i učinkoviti, kroz smijeh kaže Varvodić i dodaje da, iako ne prigovaraju na uvjete rada i cjelodnevnu smjenu, tu i tamo znaju otići “na bolovanje”.

Iako su roboti ti koji će skuhati samo jelo, za odabir namirnica i njihovu pripremu ipak je potreban čovjek. Barem za sad. Trenutno su u ponudi Bots&Pots restorana, jela za svako nepce, ali planovi su puno ambiciozniji.

Kako nam je otkrio jedan od suvlasnika, Hrvoje Bujas, za realizaciju ove ideje bilo je potrebno puno truda i muke.

Napokon smo startali, nakon sedam godina, eto uspjeh preko noći, rekao je sarkastično Bujas. Iako je prvi restoran tek otvoren u Zagrebu, već razmišljaju o budućnosti. Tako im je jedan od glavnih ciljeva pretvoriti Bots&Pots u franšizu i ponuditi ju izvan granica Hrvatske.

Gledajte nama treba još malo vremena da stvar dovedemo do savršenstva, to mora biti, kako se to kaže u našem biznisu “whitelabel”, svi koraci od A do Ž. Kad budemo bili spremni, a to bi trebalo biti do kraja godine, startamo vani. Vjerujemo da je ovo tek prvi Bots&Pots, a da će ih biti na stotine po cijelom svijetu. To će biti hrvatska inačica Tesle, ali u ugostiteljstvu, ističe Bujas.

Koliko je bilo komplicirano otvoriti ovakav restoran u Hrvatskoj, možda najbolje govori činjenica da su samo otvaranje restorana pripremali gotovo godinu dana.

Strašno, vjerujte mi. Imate ugostiteljstvo, koje je samo po sebi kompliciran biznis, a onda imate još k tome digitalizirano ugostiteljstvo, s robotiziranom pripremom ali hrane koja je u konačnici ukusna. Ovo je priča o robotima, ovo je priča o digitalizaciji, ali u konačnici ovo je priča o ukusnoj hrani inače stvar ne bi valjala na kraju, dodaje Bujas.

Jedinstven koncept u svijetu gdje vam robot prateći digitalni recept vrhunskog kuhara, reproducira njegovo jelo. Praktički dobijete vrhunsko jelo, pojasnio je jedan od suosnivača, Dražen Drnas. Upravo je on bio zadužen za “tehnički” dio razvoja ove ideje i stvaranje algoritma koji će recept pretvoriti u upute koje će onda robot savršeno izvesti.

Kako pojašnjava, sve vezano uz robote nastalo je u Hrvatskoj. Algoritam odnosno softver koji ih pokreće plod je domaće pameti, a roboti se sastavljaju u Splitu. Jedino što nije iz Hrvatske su svi dijelovi koji se u njima nalaze. No, unatoč tome, ponosno nose natpis “Made in Croatia”.

Jako veliki trud, počeo je kao inžinjerski izazov, možemo li mi nešto napraviti da to može skuhati. I dok smo mi to radili, moja je punica došla u radionu i probala pa pitala “Imate li vi još ovoga?”. Onda smo mi shvatili da to više nije projekt za zabavu, već da bi ga se moglo komercijalizirati, otkriva nam početke Bots&Potsa Drnas.

Najteže je bilo tijekom svih ovih godina biti fokusiran i dovesti do kraja. Kad god bi malo pali i mislili da to nikad nećemo završiti, onda bi organizirali neko promotivno kuhanje i ljudi bi se oduševili, pitali kad bi takav robot mogli imati kod kuće. I onda bi se mi napunili energijom i krenuli dalje, priznaje Drnas.

Ostalo je, kako se kaže, povijest.

S obzirom na to da su roboti izvrsni kuhari, ali ipak ne mogu sami ići u nabavku namirnica niti ih pripremiti, uz njih stoje i ljudi. Pa tko je onda glavni u kuhinji?

Čovjek. Kuhar je naučio robota, ali je i učio od robota. Mi smo cijelo vrijeme tijekom razvoja imali kuhara, tako da smo prilagođavali robota. Cijela ta emocija kuhara je ugrađena u sam uređaj, koji onda, ajmo reći, prati te njegove pokrete. Kuhar neće tu biti svaki dan, ali tu su ljudi koji ih pune, prazne, serviraju ljudima…, pojašnjava Drnas.

Ono što ove robote čini posebnima je i činjenica da je njihova tehnologija pripreme hrane – patentirana. To baš i nije čest slučaj u Hrvatskoj da je neka tehnologija toliko jedinstvena da ju se patentira na razini države i šire. Naime, kad prvi put kuha, kuhar pritišće gumbe na robotu, ovisno o tome kad koju namirnicu treba dodati, koliko treba miješati i koliko traje sama priprema jela. Tijekom tog “programskog kuhanja” robot pamti svaku kuharevu naredbu i potom može sam reproducirati to jelo. Baš onako kako je to napravio i kuhar.

Tako svaki put dobijete gotovo isto jelo, ističe Drnas.

Robot kuhar – Gammachef, za petnaestak minuta pripremit će ukusno jelo u jednom loncu – crni rižot, gulaš od svinjetine, fuže, razne njoke, indijsku hranu i slično, a sve pred očima naručitelja koji sam proces pripreme može pratiti i na malom ekranu iznad robota.

Kako ističu za sad su ograničeni na pripremu i posluživanje hrane u samom restoranu, ali bi se uskoro njihova ponuda mogla proširiti i dostavom.

Naglašavaju kako će se sama ponuda jela prilagođavati dostupnim namirnicama, ali i da će nastaviti razvijati i prilagođavati još recepata.

A za dalje?

Suvlasnici Điulijano Nola, Dražen Drnas i Hrvoje Bujas, imaju velike planove. Jedan od njih je i Gamachefove pretvoriti u robotske kuhare koje bismo mogli imati u našim kuhinjama. Tako bi mogli putem aplikacije pokrenuti kuhanje na daljinu i doći kući taman kad je jelo spremno za serviranje.

Zvuči dobro, zar ne, pitaju se kolege s portala Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...