Nakon dvije godine vraća se Zadar Wine Festival! Kadija: “Našu regiju želimo brendirati kao vinsku”

Preko stotinu izlagača, vrhunska vina iz cijele Hrvatske, Food corner, vrhunski chefovi – sve su to noviteti ovogodišnjeg izdanja Zadar Wine Festivala koji će se, nakon dvije godine stanke, održati 1. i 2. travnja na Višnjiku.

Ovaj se eno-gastro događaj seli u dvoranu u sklopu Športskog centra Višnjik, prostor koji organizatorima nudi dodatne mogućnosti i sadržaje za organizaciju jednog ovakvog eventa. Tako će svi posjetitelji od 14 do 20 sati moći uživati u vrhunskim vinima iz cijele Hrvatske. Na 92 izlagačka mjesta predstavit će se više od stotinu vinara od krajnjeg istoka i sjevera Hrvatske, preko Istre sve do Pelješca.

Najavio je to organizator festivala, sommelier Ivan Stiblik, na konferenciji za medije održanoj u HGK Županijskog komori Zadar. Kako je istaknuo, Zadar Wine Festival jedini je takve vrste u Dalmaciji koji okuplja vinare iz cijele Hrvatske. Tu priča ne staje jer ćemo imati mogućnost kušanja i 20-ak različitih vina iz vinarija iz BiH, Italije, Francuske, Španjolske, Njemačke, Slovenije, što festivalu daje na dodatnoj vrijednosti jer rijetko imamo priliku kušati svjetska vina iz najpoznatijih vinskih regija.

U sklopu festivala ove godine će prvi put biti organiziran Food corner, manifestacija koju će popratiti Zadar Street Food Festival. Ovo je dogovor dvaju organizatora da vinski festival ugosti gastronomski, a na ovaj način bi zajedno predstavili gastronomiju kroz jedan drugačiji segment. Na Food corneru gostovat će i dva hrvatska kuhara. Riječ je o Braci Sanjinu iz restorana Griblja, s kojim ćemo se družiti u petak, 1. travnja, i Saši Beganu iz restorana Foša koji će na festivalu biti u subotu, 2. travnja. Radi se dvojici vrhunskih chefova s preporukama Michelinovih zvjezdica.

– Food corner je zamišljen kroz koncept modernog street fooda. Nećemo ići na fine dining priču nego ćemo vidjeti što od lokalne morske namirnice možemo pripremiti u jednostavnom konceptu za konzumaciju i da to ujedno bude cjenovno pristupačno – najavio je Stiblik.

Neizostavni dio festivala je i glazbeni program pa će u petak nastupiti Elena Stella i Ante Jeličić Trio, a u subotu Helena Hunčaga i Acoustic Trio. Prvog dana festivala bit će upriličena i dodjela diploma i priznanja sommelierima prve razine koji su nedavno pohađali tečaj za sommeliere. S obzirom na novu lokaciju događaja, osigurano je i besplatnih 1 100 pakirnih mjesta za izlagače i posjetitelje.

Zadar Wine Festival od samog početka podržavaju i turističke zajednice grada i županije koje su u startu prepoznale važnost ovog događaja.

– Drago mi je čuti da imamo drugačiji festival i samo po tome što dolazi toliko velik broj vinara znači da je značajan. Postajemo centar za prezentaciju vina što ide ruku pod ruku s našom inicijativom da Zadarsku regiju što više brendiramo kao vinsku. Naši vinari su sve uspješniji, nemamo se čega posramiti, imamo vrhunske vinare i vina. Odličan je to spoj gastronomije i vina, to izuzetno pozdravljam – naglasila je direktorica županijske Turističke zajednice, Mihaela Kadija.

I Turistička zajednica grada Zadra od samog je početka uz ovu manifestaciju.

– Trebamo što više ovakvih manifestacija koje rastu iz godine u godinu. Zaustavila nas je malo ova pandemija, ali, Ivane, čestitam na upornosti i na uspjehu koji ćeš sigurno polučiti na ovom festivalu. Turistička zajednica je uvijek podržavala ovu manifestaciju i podržavat će je u budućnosti jer oplemenjuju ponudu i pruža užitak, kako domaćem stanovništvu tako i onim gostima koji se nađu na području grada Zadra – istaknuo je to direktor TZ grada, Mario Paleka.

Iako je Športski centar Višnjik prvi put domaćin ove manifestacije, nema sumnje da će se Zadar Wine Festival dobro uklopiti. Naime, kako je rekao Denis Karlović, direktor Višnjika, dvorana 2 u kojoj će se održavati dvodnevni vinski festival može primiti do 1 200 ljudi.

– Značaj festivala je izniman i za vinare, ali isto tako i za ugostitelje jer se on događa u dobrom terminu koji nije slučajno izabran, pred sam početak naše turističke sezone. Prilika je to da svi vinari ponude svoja vina, a opet s druge strane da ih ugostitelji isprobaju i dogovore se s njima i možda neka od tih vina stave na svoje vinske karte i tako prošire svoju ponudu – napomenuo je Tomislav Fain, organizator Street Food Festivala i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija. Istaknuo je kako se festival događa u travnju, u vrijeme predsezone, a uskoro kreću i prvi letovi.

– Sigurno će gosti biti oduševljeni kad ih dočeka vrhunski događaj gdje će moći degustirati vina i probati hranu, a siguran sam da ćemo određen broj ljudi iz Hrvatske privući taj vikend u Zadar jer cijela gastronomska ponuda raste iz godine u godinu. Prošetat će gradom, posjetiti neki od ugostiteljskih objekata i to je, mislim, što se tiče turističkih zajednica, festivala, nas ugostitelja i agencija win-win situacija – istaknuo je Fain, ali napomenuo i važnu činjenicu da gastronomija raste i da street food hrana nije povezana samo s Coca-Colom i pivom nego da se može sljubljivati s vrhunskom street ponudom.

– Jako sam zadovoljan jer dolaze vinari koji su 20, 30 godina na hrvatskoj vinskoj sceni i koji su napravili ime i uistinu su cijenjeni. Dva vinara nisu nikada izlagala svoja vina, a dolaze iz drugih krajeva Hrvatske i prepoznali su Zadar kao mjesto gdje se trebaju pojaviti. Zadar Wine Festival prihvaćen je od svih hrvatskih vinara – zaključio je Stiblik i pozvao sve da 1. i 2. travnja dođu na Višnjik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...