Zubčić: “Nadbiskupiji pripadaju i Banine. Za imovinu koja im se ne vraća dobivaju novac, protivno nalogu iz Vatikana”

Informacija da zgrada Doma županije prelazi u vlasništvo Nadbiskupije, otvorila je pitanje koliko nekretnina crkvena vlast u Zadru posjeduje?

Jure Zubčić, županijski vijećnik došao je do tek djelića odgovora.

Na mobitel sam jučer primio preko 500 slika, radi se o rješenjima Državne uprave, kaže nam Zubčić koji još uvijek nema procjenu vrijednosti nekretnina, a vjeruje da ni nema uvid u sva zemljišta i objekte koje posjeduju.

Ono što sam uspio izračunati na temelju rješenja koje imam pred sobom jest da je, što temeljem povrata u vlasništvo, a što temeljem prava na povrat naknade, Zadarska nadbiskupija površinom dobila gotovo 10 milijuna, točnije 9 milijuna 803 tisuća i 313 metara kvadratnih!, kaže Zubčić.

Vijećnik progovara i o vještom zaobilaženju naloga iz Vatikana, zbog kojeg je zadarska crkvena pokrajina, tvrdi, “debelo preplaćena”.

Interesantno je to da im se neke nekretnine vraćaju u vlasništvo, dok za one koje ne mogu biti vraćene iz objektivnih razloga, primjerice Banine gdje je rekreacijski centar, ostvaruju pravo na povrat novca. Država im uredno svaki mjesec uplaćuje sredstva na račun. No, u čemu je problem. Prema Vatikanskom ugovoru Vlada RH i HBK trebali su oformiti komisiju koja bi procijenila koje nekretnine se vraćaju Crkvi, a ukoliko to nije moguće, za koje i u kolikom iznosu trebaju biti obeštećeni. No, naša Nadbiskupija uredno dobiva nekretnine nazad, odnosno prima novac, iako država niti ne zna koliko im toga eventualno treba vratiti ili isplatiti. Komisija ne postoji, procjene nema…, kaže Zubčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...