Vrijeme je za paštu fažol – pripremite je danas i tri dana ste mirni s ručkom!
U Dalmaciji se pašta fažol tradicionalno kuha na kosti od pršuta.
Imate li finu kost od pršuta, razdvojite je preko zglobova, skuhajte u posebnom loncu i tu juhu ćete koristiti za kuhanje graha.
Sastojci
500 g graha (trešnjevca ili putera)
250 g tjestenine, pužići
kost od pršuta (ako nemate možete koristiti suha svinjska rebra, 300 g)
1 veća glavica luka
2-3 žlice maslinova ulja
sol
Za pešt
50 g slanine, masniji dio
stručak svježeg peršina
4 režnja češnjaka
Priprema
Grah namočite preko noći (ili ga ujutro stavite namakati pa navečer skuhajte varivo za sutra). U lonac stavite kuhati kost od pršuta ili svinjska rebra. Kad je meso otprilike napola kuhano dodajte grah i nastavite kuhati oko 2 sata.
Na tavici zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte sitno sjeckanu glavicu luka.
Kad se luk zazlati ubacite ga u juhu. U međuvremenu pripremite pešt: nožem sitno nasjeckajte slaninu, češnjak i peršin dok ne bude kao gusta krema. Dodajte pešt u varivo, stavite začine po ukusu pa sve zajedno neka lagano krčka 15-20 minuta.
Tjesteninu ubacite zadnjih desetak minuta da se ne bi raskuhala. Skinite s vatre i poslužite.
Ako ste planirali paštu fažol jesti više dana predlažemo da tjesteninu kuhate posebno gotovo do kraja, izdvojite količinu variva za jedan obrok pa u njemu zadnje 2-3 minute završite tjesteninu da se sve lijepo prožme, piše Večernji.