Kako napraviti najbolje palačinke kod kuće?

Osnovni recept za palačinke koji uvijek uspijeva. U nastavku saznaj kako napraviti najukusnije palačinke kod kuće, bez puno muke!

Sjećaš li se djetinjstva i onih posebnih dana kada se iz kuhinje širio miris domaćih palačinki? I danas možeš pripremiti jedan takav gastronomski užitak jer ti donosimo recept za najbolje klasične palačinke.

Slatke ili slane, s džemom, čokoladom ili orasima, punjene sirom, zapečene u pećnici, za doručak, ručak i večeru…Palačinke su uvijek dobre, a jednostavna smjesa odlična je podloga za bilo kakvu vrstu nadjeva. Teško se uopće dosjetiti kakvo to punjenje ne bi pasalo uz palačinke. A nekad su dobre čak i same ili tek malo pošećerene.

Mnogi iskusni kuhari palačinke rade od “oka”, ali ako si početnik u pripremi palačinka savjetujemo da slijediš recept i točne omjere. U osnovnom receptu za palačinke nema ničeg ekstravagantog i kompliciranog – samo pet uobičajenih sastojaka u omjeru koji garantira uspjeh. Sve što trebaš je pripremiti sastojke, zasukati rukave i baciti se na pripremu omiljene poslastice, piše Gastro.

Sastojci

300 ml mlijeka
2 veća jaja
30 ml ulja ili otopljenog maslaca
2 žličice šećera
Prstohvat soli
130 g glatkog brašna
1 žlica ruma, ribana korica limuna, po želji

Za pečenje

15 – 30 g omekšalog maslaca ili suncokretovog ulja

  1. Stavi mlijeko i jaja u zdjelu i miješaj dok se sastojci ne sjedine.
  2. Dodaj ulje ili maslac, a zatim brašno, sol i šećer. Miješaj (Ili miksaj) dok ne dobiješ glatku smjesu.
  3. Pokrij tijesto i ostavi da odstoji najmanje 20 minuta. Tijesto se može držati u hladnjaku i preko noći.
  4. Zagrij tavu na srednjoj vatri.
  5. Na zagrijanu tavu stavi sloj maslaca.
  6. Uvijek prvo izmiješajte tijesto, prije nego što izliješ smjesu za palačinku na tavu.
  7. U vruću tavu ulij 1/4 šalice tijesta te smjesu tanko rasporedi tako da prekrije dno tave. Pazi da tijesto bude što je moguće ravnomjernije raspoređeno.
  8. Peci palačinke dok rubovi ne počnu rumeniti i postanu pomalo hrskavi (oko 30 sekundi).
  9. Preokreni palačinku i peci ju još 10 – 15 sekundi s druge strane.
    Pečene palačinke slaži na tanjur, a zatim ih posluži uz omiljeni džem ili čokoladni namaz!
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...