Braneći Zadar poginuo je kod Tulovih greda; Ministar odao počast legendarnom zapovjedniku Damiru Tomljanoviću Gavranu

U povodu 28. godišnjice pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića-Gavrana potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odao mu je u srijedu počast na njegovom grobu u Krivom Putu kod Senja.

Damir Tomljanović-Gavran pristupio je u kolovozu 1990. godine Jedinici za posebne namjene MUP-a u bazi Rakitje pokraj Zagreba. Tijekom Domovinskog rata borio se na svim ratištima, a poginuo je tijekom nadzora položaja 17. veljače 1994. na obroncima Velebita, kao zapovjednik 2. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi te zapovjednik 1. sektora, IZM Zadar – ZP Split.

O njegovoj hrabrosti, požrtvovnosti i junaštvu govore brojna priznanja i odlikovanja, kao i svjedočanstva njegovih ratnih prijatelja kojima je bio i ostao uzor, poručili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

“Postoje ratnici, postoje junaci Domovinskog rata kroz koje oslikavamo karakter hrvatskog branitelja. Takav je bio Damir Tomljanović-Gavran, koji nas je napustio prije 28 godina, čovjek koji je u sebi posjedovao liderstvo, ali i ljubav, snagu i autoritet“, kazao je ministar Medved.

Prisjetio se kako je s Gavranom bio od prvih dana obrane domovine 1990. sve do njegove smrti.

“Ponosan sam što sam mogao s njim i sa svim junacima Domovinskog rata braniti i stvarati samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. I bez obzira na protok vremena, emocije i osjećaji koje smo gajili kroz međusobno povjerenje su i danas itekako prisutni” rekao je Medved.

“I danas nam je Gavran inspiracija i usmjerenje, i kada donosimo teške odluke u Vladi uvijek smo vođeni upravo onim vrijednostima s kojima je Gavran živio”, rekao je Medved te izrazio uvjerenje da ćemo i na buduće generacije prenijeti taj osjećaj poštovanja žrtve koju smo kao narod podnijeli u obrani svoje domovine.

Sjetimo, Zadar je još 2011. godine odao počast heroju Domovinskog rata koji je poginuo 17. veljače 1994. kod Tulovih greda na Velebitu braneći svoju domovinu, rodnu Liku, ali i grad Zadar.

Od tada središnji trg u naselju Bili brig nosi ime legendarnog zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...