Biograd povukao liječnike iz Splita, Vukovara i Sinja. Tajna? Stan plaćaju kunu po kvadratu

Odlazak liječnika u inozemstvo nije nikakva novost, ali dolazak više kirurga i specijalista u male sredine poput Biograda je prava rijetkost. Uspjeli su naime privući četvero kirurga ortopeda iz Splita, fizijatricu iz Vukovara i anesteziologa iz Sinja.

Dvojica vrsnih kirurga ortopeda doselila su se iz Splita u Biograd i nisu jedini koji dolaze karijeru nastaviti u biogradskoj ortopedskoj bolnici. Stimuliraju ih tako da će im dati stanove na korištenje.

Za stan od 65 kvadrata liječnici bi trebali plaćati kunu po metru kvadratnom, odnosno 65 kuna mjesečno. A ugovor bi mogli imati na maksimalnih 5 godina. I Biograđani i pacijenti specijalne bolnice to pozdravljaju, piše RTL.

Ortopedska bolnica u Biogradu lani je napravila više operacija nego predpandemijske 2019., a sada, kadrovski ekipirani, operacije će raditi i u poslijepodnevnoj smjeni.

Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd, Mate Kutleša kaže:

“S obzirom da je u cijeloj državi ortopedija elektivna djelatnost, smanjena, u smanjenom obimu radi ili ne radi, to je naša osnovna djelatnost koju moramo raditi. Vjerojatno je i to bio razlog ovih ortopeda koji su izrazili želju doći u našu ustanovu”.

Gradonačelnik, Ivan Knez tvrdi da je njima u interesu da bolnica ostane i opstane, a da to uspije, ne može bez kadra.

Preostalih pet novoizgrađenih gradskih stanova po sličnim će uvjetima dobiti i druga deficitarna zanimanja poput profesora matematike, fizike ili kemije. Ipak, nakon niza peripetija u ovakav se projekt više ne bi upuštali.

Gradonačelnik Knez tvrdi kao definitivno ne bi s državom jer je, kako tvrdi, loš poslodavac.

“Grad Biograd nije dao svoja dodatna sredstva i to u iznosu od 2 milijuna kuna, a da ne govorim o infrastrukturi koja nas je došla 5 milijuna, ovaj projekt ne bi nikad bio gotov. Mi planiramo svoje stanove raditi, baš to za komercijalno. Doslovce ćemo imati svoj POS jer drukčije ovo neće ići”, kaže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...