Na pripremi ovih slasnih domaćih lepinjica mnogi su kapitulirali, a recept je jednostavan slijedite li važno pravilo
Pripremi tijesta za lepinjice treba posvetiti pažnju i vrijeme. Nije dovoljno jednom ga promijestiti nego to morate učiniti 4-5 puta.
Svaki put kad ga promijesite pustite ga da se digne pokriveno krpom pa onda tek ponovite postupak.
A kad je gotovo dizanje, razvaljajte ga i narežite na kvadrate koje obavezno treba u rukama rastegnuti prije nego ih bacite u vruće ulje.
Ako to ne napravite, neće vam biti izvana fino lagane nego će iznutra ostati sirove, a to bi bila vječna šteta, piše Večernji.
Lepinje Dravska iža
Sastojci
1 kg brašna (glatko i oštro u omjeru pola-pola)
prstohvat soli
kockica svježeg kvasca
mlaka voda
Priprema
Od prosijanog brašna, kvasca i vode umijesite tijesto koje ne smije biti previše rijetko ni gusto – neka bude otprilike napola mekano.
Stavite tijesto na stranu da se digne prekriveno krpom. Kad se digne, opet ga premijesite i stavite ponovo da se digne. Ovaj postupak morate ponoviti 4-5 puta.
Tijesto mora biti fino izrađeno da se ne lijepi za ruke. Što ćete ga više puta mijesiti i pustiti da se diže, bit će bolje.
Pospite radno površinu oštrim brašnom, tijesto izvadite na površinu i malo razvaljajte valjkom.
Isijecite tijesto na kocke. Svaku razvucite prstima prije nego je bacite u vruće ulje.