Greenpeaceov brod stigao u Zadar, inicijativa upozorava na prljavu promidžbu fosilne industrije

Greenpeaceov Arctic Sunrise pristao je u Zadar kod Pozdrava suncu u sklopu globalne inicijative za zabranu oglašavanja fosilnih goriva u Europi.

Greenpeace je u Nizozemskoj okupio više od 80 aktivista iz čak 12 država, među njima i Hrvatske, kako bi blokirao ulaz u Shellovu rafineriju i ukazao na prljavu promidžbu kojom fosilna industrija štiti svoju klimatski štetnu praksu. Ovaj mirni prosvjed dolazi nakon što je više od 20 organizacija danas pokrenulo peticiju europske građanske inicijative (ECI), tražeći novi zakon koji zabranjuje oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji.

“Okupili smo se danas kako bismo razotkrili pripadnike industrije fosilnih goriva i suočili ih s njihovom propagandom. Oni je koriste za pranje imidža, zavaravanje građana i  nerješavanje klimatske krize. Slike u njihovim reklamama ne izgledaju kao stvarnost kojom smo okruženi. Ovom europskom građanskom inicijativom možemo kreirati zakon i oduzeti megafon nekim od svjetskih tvrtki koje najviše zagađuju okolinu”, izjavila tom prigodom je Silvia Pastorelli, aktivistica i glavna organizatorica ove inicijative.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...